Салата с краставици и джинджифил

Необходими продукти

2 бр. средно големи краставици

4 бр. малки моркова

1,5 ч.л. настърган пресен джинджифил

3 с.л. зехтин

4 ч.л. бял оцет

морска сол и черен пипер

3 стръка магданоз

3 с.л. сусам

Начин на приготвяне

Краставиците се обелват, разрязват наполовина и на дъгички. Обелените моркови се нарязват на тънки колела. Приготвя се дресинг от зехтина, солта, пипера, оцета, джинджифила и сусама. Заливат се зеленчуците, разбъркват се добре и се поръсват с накъсани листа магданоз.

 

Морковена крем супа с праз и джинджифил

Необходими продукти

700 г моркови

3 стръка праз

2 средно големи картофа

3 клонки целина, без листата

пресен джинджифил, 4 см дължина

3 с.л. олио

10 г масло

сол и черен пипер

2 щипки индийско орехче

1 литър зеленчуков бульон

за гарниране

магданоз

заквасена сметана и парче джинджифил

Начин на приготвяне

Почистените зеленчуци се нарязват на кубчета, сотират се в олиото заедно с настъргания джинджифил и индийското орехче. Добавя се горещият бульон и врат на среден огън около 20 мин. Пасират се и се добавя маслото. Супата се поднася гореща, гарнирана с пресен магданоз и сметана, овкусена с настърган джинджифил.

 

Ориз басмати с пиле и джинджифил

Необходими продукти

450 г пилешко месо гърди или бонфиле

250 г ориз басмати

600 мл зеленчуков бульон

100 г замразен грах

1 червена чушка, нарязана на ивици

1 глава лук, нарязан на тънки полумесеци

парче джинджифил колкото палец, настърган

2 с.л. олио

кубче масло и сол

Начин на приготвяне

Олиото се загрява. Лукът, чушката и джинджифилът се запържват за 3 мин. Прибавят се пилето, маслото и оризът, след 2 мин се посолява и се сипва горещият бульон. Оставя се да къкри 8-10 минути под капак. През последните 5 мин се добавя грахът.

 

Медено-джинджифилови бисквити

Необходими продукти

390 г брашно

¼ ч.л. сол

3/4 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. джинджифил на прах

½ ч.л. канела

щипка индийско орехче

щипка настърган карамфил

115 г меко краве масло

90 г захар

2/3 ч.ч. незахаросан мед

1 голямо яйце

Начин на приготвяне

Пресяват се брашното, солта, содата и сухите подправки. С миксер се разбиват маслото и захарта, докато станат пухкави. Добавят се яйцето, медът. На етапи се прибавя от брашнената смес, бърка се с дървена лъжица. Тестото се разделя на две части, оформят се като диск, завиват се със стреч фолио и се оставят в хладилника за 2 часа. От дисковете се разточват кори (5 мм) върху набрашнена повърхност и се изрязват фигури. Нареждат се в застлана с хартия за печене тава. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 8-12 мин.

 

Автор и фотограф: Димитрина Бунова