Джинджифил
Рецепти
Салата с краставици и джинджифил
Необходими продукти
2 бр. средно големи краставици
4 бр. малки моркова
1,5 ч.л. настърган пресен джинджифил
3 с.л. зехтин
4 ч.л. бял оцет
морска сол и черен пипер
3 стръка магданоз
3 с.л. сусам
Начин на приготвяне
Краставиците се обелват, разрязват наполовина и на дъгички. Обелените моркови се нарязват на тънки колела. Приготвя се дресинг от зехтина, солта, пипера, оцета, джинджифила и сусама. Заливат се зеленчуците, разбъркват се добре и се поръсват с накъсани листа магданоз.
Морковена крем супа с праз и джинджифил
Необходими продукти
700 г моркови
3 стръка праз
2 средно големи картофа
3 клонки целина, без листата
пресен джинджифил, 4 см дължина
3 с.л. олио
10 г масло
сол и черен пипер
2 щипки индийско орехче
1 литър зеленчуков бульон
за гарниране
магданоз
заквасена сметана и парче джинджифил
Начин на приготвяне
Почистените зеленчуци се нарязват на кубчета, сотират се в олиото заедно с настъргания джинджифил и индийското орехче. Добавя се горещият бульон и врат на среден огън около 20 мин. Пасират се и се добавя маслото. Супата се поднася гореща, гарнирана с пресен магданоз и сметана, овкусена с настърган джинджифил.
Ориз басмати с пиле и джинджифил
Необходими продукти
450 г пилешко месо гърди или бонфиле
250 г ориз басмати
600 мл зеленчуков бульон
100 г замразен грах
1 червена чушка, нарязана на ивици
1 глава лук, нарязан на тънки полумесеци
парче джинджифил колкото палец, настърган
2 с.л. олио
кубче масло и сол
Начин на приготвяне
Олиото се загрява. Лукът, чушката и джинджифилът се запържват за 3 мин. Прибавят се пилето, маслото и оризът, след 2 мин се посолява и се сипва горещият бульон. Оставя се да къкри 8-10 минути под капак. През последните 5 мин се добавя грахът.
Медено-джинджифилови бисквити
Необходими продукти
390 г брашно
¼ ч.л. сол
3/4 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. джинджифил на прах
½ ч.л. канела
щипка индийско орехче
щипка настърган карамфил
115 г меко краве масло
90 г захар
2/3 ч.ч. незахаросан мед
1 голямо яйце
Начин на приготвяне
Пресяват се брашното, солта, содата и сухите подправки. С миксер се разбиват маслото и захарта, докато станат пухкави. Добавят се яйцето, медът. На етапи се прибавя от брашнената смес, бърка се с дървена лъжица. Тестото се разделя на две части, оформят се като диск, завиват се със стреч фолио и се оставят в хладилника за 2 часа. От дисковете се разточват кори (5 мм) върху набрашнена повърхност и се изрязват фигури. Нареждат се в застлана с хартия за печене тава. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 8-12 мин.
Автор и фотограф: Димитрина Бунова