„Мамо, искам куче!" Колко пъти на ден го чувате... накрая се съгласявате и семейството ви се увеличава с още един член. Домашният любимец носи голяма радост, но иска грижи - на първо място за здравето му, защото има коварни болести, които се пренасят от питомеца на стопанина.

  Бяс

Как се пренася

Човек се заразява от това инфекциозно заболяване, ако болното животно (куче или котка) го одраска, ухапе или чрез попадане на слюнка от заразено животно върху открита рана при човека.

Симптоми при животните

Стремеж към уединение, безпокойство, агресивност, намален апетит, обилно слюноотделяне и сълзотечение, засилени реакции на външни дразнители - светлина, докосване и др.

Симптоми при хората

Повишена възбудимост, нарушаване на съня, болки, там, където е ухапаното, увеличено слюноотделяне, силно потене.

Как се лекува

Възможно най-бързо след заразяването трябва да се постави противобясна ваксина в противен случай последиците са фатални. Така че, ако ви ухапе куче или котка, за които не знаете дали са ваксинирани, незабавно се обърнете към лекар.

  Кучешка тения (ехинококоза) 

Как се пренася

Тази инфекциозна и паразитна болест се предава от кучета, които са яли сурово месо на заразени животни. Яйцата на кучешката тения попадат в околната среда с изпражненията на кучетата. Хората често се заразяват, като ядат недобре измити приземни плодове и зеленчуци.

Симптоми при животните

Промени в апетита. Диария или запек, придружени с колични пристъпи, слабеене.

Симптоми при хората

Кашлица, обриви, тежест и болка в дясното подребрие, болка в гърдите.

Как се лекува

Болестта може да се лекува успешно и само чрез медикаменти. Най-ефикасното лечение при хората е чрез оперативно отстраняване на кистата от засегнатия орган.

  Токсоплазмоза

Как се пренася

Токсоплазмозата е протозойна зооантропоноза. Заразата се пренася при пряк контакт на човек с болното животно, но също и от неизмити плодове и зеленчуци.

Симптоми при животните

Грипоподобно състояние - висока температура, угнетеност, бронхопневмония, гастроентерит и др.

Симптоми при хората

Често такива няма, а когато са налице, приличат на тези на обикновен вирус - възпаление на дихателните пътища и сливиците, висока температура, увеличени лимфни възли на шията.

Токсоплазмозата е особено опасна при бременност, тъй като засяга пряко плода.

Как се лекува

С широкоспектърни антибиотици.

  Фелиноза

Как се пренася

Заразата прониква в човешкия организъм чрез одраскване от котка. Инфекцията стига до локалните лимфни възли и предизвиква възпаление.

Симптоми при хората

На мястото на одрасканото се появява червено петно, което става на мехурче и започва да гнои. Температурата на тялото се повишава, лимфните възли се подуват, появяват се треска, гадене и мускулна слабост.

Как се лекува

С широкоспектърни антибиотици.

 

Автор: Мила Попова
Консултант: д-р Весела Янкова, ветеринарен лекар, член на Комисията по контрол и професионална етика към Български ветеринарен съюз (БВС)