Ха сега - наздраве от мен за лека нощ, тук, от готиното градче Латакунга... Между другото, оттук се организират и експедиции за изкачването на Котопакси*, 5890 м - вторият най висок връх в Еквадор и считан за най-високия действащ вулкан в света... 

Айде - на вас добро утро, на мене - лека нощ, с малко уиски... след прекрасния купон в ресторанта на хотела ни, разположен в стара колониална къща... Истинска наслада за душата на един пътешественик!

Ето как се запознах за пръв път с Еквадор. Думите са на моя приятел Мирослав Нанков - име, превърнало се в легенда сред любителите на волния живот.

Еквадор се намира от двете страни на Екватора - а сякаш и на рая**...

Но това не е недостъпен рай - от няколко години у нас се организират неразточителни екскурзии за хора с вкус към природата и пътешествията.  Това може да е и вашето пътешествие-един-път-в-живота - из Южна Америка в четирите страни: Венецуела - Колумбия - Еквадор - Перу.

Еквадор не е голяма по площ държава (приблизително колкото две и половина Българии), но разнообразието й е огромно: Ла Коста - крайбрежието в западната част; Ла Сиерра - „Високите земи", в централната част (тук са Андите); Ел Ориенте - „Изтокът", където са амазонските дъждовни гори, заемащи почти половината от площта на страната и обитавани от едва 5% от жителите й.

Надхвърлящо 13 милиона, населението на Еквадор също е разнолико. Повече от половината са местизо - потомците на испанските колонизатори и местните индианци.

Снимка 1. Столицата Кито

Столицата Кито е световно наследство от ЮНЕСКО. На индиански името означава „селище в планините". Високопланинската столица е запазила и до днес характера на испанските градове в тропиците и о, чудо - въздухът тук е толкова чист и прозрачен, че планините наоколо сякаш изникват от самите улички!

Градът е великолепен и без небостъргачите и лъскавите булеварди, характерни за другите южноамерикански столици. Разположен по склоновете на угаснал вулкан, Кито е с 60 църкви и нито един завод. Някои улички тук са толкова тесни, че по тях едва могат да се разминат двама души.

Снимка 2. На ръба на кратера. Надолу - 600 метра по-ниско, е езерото. Дълбочината му е 160 метра...  Има още само едно подобно в света - в  Орегон, Северозапада на САЩ.

Снимка 3. Местни индианци.

Снимка 4. Малък „екскурзовод" с облекло, заимствано от сблъсъка на няколко култури.

Най-големият град на страната не е столицата, а Гуаякил. Третият е Куенка. Преследвачите на красоти обаче не се задържат задълго в градовете и идват тук, само на по-малко от 1 градус, южно от Екватора, при кратерното езеро Quilotoa, с диаметър 3 км. Ръбът на кратера, 600 м по-високо, е с 2 км по-широк.

Именно езерото във вулкана е фаворитът на повечето авантюристи, дръзнали да стигнат до тук...

В горите на Еквадор ще срещнете и коренни индианци, които продължават да водят първобитен живот - ходят голи и боси с отровни стрели в ръце, увенчали главата си с пъстри пера. Препитават се предимно с лов.

„Ако моето перо можеше да плаче, бих написал книга със заглавие „Индианецът" и бих разплакал целия свят", пише местният поет Хуан Монталво.

По речните долини пък негри, излезли сякаш от страниците на „Чичо Томовата колиба", отглеждат захарна тръстика при ужасяващи условия. И ако някой ден закачливо кажете на колегата си, че сте на тръстиката, имайки предвид бъхтането в офиса с климатика, спомнете си за черните ангели на Еквадор...

Знаете ли че...

  • Не Панама, а Еквадор е родината на панамената шапка, наречена неправилно така, вероятно защото износът на сламените шапки минавал през Панамския канал.
  • Еквадор е бил важна част от империята на инките, които още преди Америка да бъде открита от Колумб, създали могъща цивилизация.

* Котопакси - разположен на юг от Кито, това е един от най-активните вулкани в света.

**República del Ecuador буквално значи Република на Екватора.


Автор: Надя Йончева
Снимки: Мирослав Нанков - Вожда