Дефицит на ЖЕЛЯЗО - Кенгуру

Защо възниква дефицитът на желязо, как се проявява и какви са начините за попълване на липсите от него, вижте в редовете по-долу.

Хемоглобинът представлява около ¾ от общия запас от желязо в тялото. Останалата ¼ се разпределя между:

• феритин (протеинът, който го натрупва);

• трансферин (желязотранспортен протеин);

• тъканни ензими;

• миоглобин (кислород-свързващ протеин на сърдечния мускул);

• хемосидерин (продукт от разпада на хемоглобина).

Недостигът на желязо нарушава метаболитните процеси и намалява защитните способности на имунната система. Ендокринната система също страда, тъй като ензимите, съдържащи желязо, са необходими за производството на хормоните на щитовидната жлеза.

Причини за недостиг на желязо

Едни от най-често срещаните причини за недостиг на желязо са недостатъчното предлагане и увеличеното търсене. В първия случай говорим за недохранване, а във втория дефицитът може да бъде причинен от активен растеж, бременност, нарушена абсорбция, кръвозагуба, прием на лекарства за лечение на стомашно-чревни заболявания и др.

Симптоми на дефицит на желязо

Първите симптоми се появяват на етапа, когато микроелементът вече не е достатъчен, но това все още не е повлияло на нивото на хемоглобина. И така, основните белези за липса на желязо са: влошено общо състояние, умора, чувство на студ, задух, бледа кожа и лигавици, косопад и суха кожа.

Как да попълним дефицита на желязо

В случай на установен дефицит на желязо, консултация с лекар е препоръчителна, а запълването на нуждите – задължително. За преодоляване на дефицита на микроелемента обикновено се препоръчват:

• Подходяща диета – хранителните нужди включват месо, карантия (език, черен дроб) и морски дарове.

• Добавки с желязо – подходящи са тези, които съдържат нужното количество за деня, с включени в състава си витамин С за по-добро усвояване, както и витамини В6 и В12 за намаляване на усещането за умора и изтощение. Доверете се на продукт, който е микрокапсулиран в липозоми и благодарение на това няма неприятен вкус, не причинява стомашно-чревен дискомфорт, а резорбцията на желязото е няколко пъти по-добра в сравнение с другите му форми.

• Инжекции – препоръчват се в екстремни случаи (ако пероралните препарати са неефективни или в случаите на кръвозагуба) поради риск от усложнения.

Автор: Вероника Томова