Червената боровинка – малкият борец с инфекциите
Червената боровинка е малък вечнозелен храст с ядливи плодове. Той е изключително издръжлив на ниски температури (под -40°C). Това е един от четирите вида боровинка, които се срещат в България: черна, синя и Кавказка. Освен за направа на сладко с неповтор
Червената боровинка е малък вечнозелен храст с ядливи плодове. Той е изключително издръжлив на ниски температури (под -40°C). Това е един от четирите вида боровинка, които се срещат в България: черна, синя и Кавказка. Освен за направа на сладко с неповторим вкус, боровинките намират широко приложение в народната и традиционната медицина.
Може би няма друг плод, който да е така „експлоатиран", едновременно за хранителни и за медицински цели. Това е единственият плод, който съдържа уникални проантоцианидини А, на които именно се дължат лечебните му свойства. Червената боровинка съдържа и голямо количество витамин С, тя е "чистач" на лошия холестерол и стабилизатор на кръвното налягане. Някои специалисти възлагат големи надежди, че би могла да помогне и в борбата с рака. Плодовете на боровинката са богати на витамини, микроелементи, минерали, дъбилни вещества и флавоноиди, есенциални мастни киселини - линолеова киселина (OMEGA 6), алфа линолеова киселина (OMEGA 3), каротеноиди и фитостероли. Тези вещества са мощни антиоксиданти, които неутрализират химическите реакции в клетките, водещи до образуване на свободни радикали.
В плодовете на червената боровинка е открита рядко срещана форма на витамин Е - токотриенол. Този антиоксидант е 40 до 60 пъти по-ефективен от най-популярната форма на витамин Е - токоферола; той намалява съдържанието на холестерола в черния дроб и кръвта и риска от сърдечно-съдови заболявания. Смята се също, че токотриенолът, за разлика от обикновения витамин Е, има свойствата да подтиска раковите клетки при рак на гърдата и на черния дроб. Токотриенолите се натрупват най-вече в повърхностния слой на кожата и служат като първи защитен слой от свободните радикали, получаващи се при въздействието на ултравиолетовите лъчи. Тъй като токотриенолите се използват за укрепване на косата, някои изследвания дават надежда, че биха могли да помогнат при оплешивяване.
ЛЕКАРСТВО ЗА ОТДЕЛИТЕЛНАТА СИСТЕМА
Канадската червена боровинка е единственият плод в света, който е обявен от Международната агенция за безопасност на храните за лечебен. Всъщност, тя има уникално действие - проявява антиадхезионен ефект върху бактерията E.coli, която е основният причинител на цистит. През последните няколко години се доказва категорично, че този ефект се дължи на специфичен вид проантоцианидини, наречени тип А, открити засега само в нейните плодове.
Освен това, консервантът, който се образува в плодовете - бензоена киселина - спира процесите на ферментация и гниене, притежава антибактериални свойства, с което се обяснява и полезното действие на боровинката и нейната способност да не се разваля продължително време. Червена боровинка се препоръчва при заболявания на бъбреците, диабет, ревматизъм, подагра. Плодовете се използват при белодробна туберкулоза, катар на стомаха с киселинна недостатъчност, камъни в бъбреците, ревматизъм. Отварата или екстракт от плодовете действа добре за утоляване на жаждата при треска. Сокът от плодовете се пие и при високо кръвно налягане, при неврози и анемии у бременни. Смята се, че той предотвратява и натрупването на зъбна плака в устата, което е една от основните причини за кариес.
Освен при всички изброени заболявания, боровинковият сок се прилага и при кожни заболявания - лишеи, краста, кожни гъбички - във вид на компрес при очни и кожни заболявания. Тъй като е силен антисептик, в миналото с боровинков сок се обливали рани и язви. Сокът от боровинки се смята и за добро противоглистно средство, а така също се препоръчва при задържане на течности в тялото.
НЕ ПРЕДПРИЕМАЙТЕ САМОЛЕЧЕНИЕ. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ КОНСУЛТИРАЙТЕ С ВАШИЯ ЛЕКАР, ПРЕДИ ДА ОПИТАТЕ ПРЕДОСТАВЕНИТЕ РЕЦЕПТИ!
- Боровинков чай се приготвя, като 1 ч.л. се залива с 1 ч.ч. вряща вода, като се прави запарка в продължение на 30 минути. Приема се по четвърт или половин чаша 3 пъти на ден след хранене. Напитката се препоръчва при гастрити, тъй като при този начин на приготовление от листата не се извличат дъбилните вещества.
- Лечебна настойка от плодове на боровинка: 200 г плодове се поставят в гевгир и се заливат с вряла вода, след което се прави настойка в 400 мл преварена вода в продължение на 6 часа. Пие се по 100 мл 4 пъти на ден преди хранене при запек, заболявания на черния дроб, бъбреците, колити и гастрити.
- Лечебна напитка от боровинки: 50 г сок от боровинки се разрежда със 150 мл охладена преварена вода, добавя се захар или мед на вкус. Пие се по 100 мл 3-4 пъти на ден, при обща слабост, простуди, запек, главоболие, грип, хипертония.
РЕЦЕПТИ
Боровинковият сок е подходяща подправка към месни храни и печен дивеч. Сокът е незаменим за оцветяване на алкохолни коктейли - предимно с водка.
Една от най-известните рецепти е коктейлът „Космополитън": 40 мл водка; 15 мл трипъл сек или куантро; 15 мл изстискан сок от зелен лимон и 30 мл сок от червени боровинки.
Сладко: 1 кг боровинки; 200 г ябълки; 1.5 кг захар; 300 мл вода; 1 ч. л. лимонена киселина. Боровинките се почистват и измиват. Ябълките се измиват, обелват се, нарязват се на тънки резенчета, като се почистват от семената. Плодовете се поставят във врящия сироп, направен от водата и захарта. Варят се 15 минути и се оставят да престоят 8 часа, след което сладкото се доварява. Няколко минути преди да се свали от огъня, се добавя лимонената киселина. Маха се пяната от готовото сладко и се изсипва в затоплени буркани, които се затварят още топли.
ЛЮБОПИТНО
- Според режима на хранене по кръвната група червената боровинка е препоръчителна за хора с кръвна група АВ и трябва да бъде избягвана при кръвна група А.
- Производството на култивираната червена боровинка е много важен сектор за търговията в някои американски щати и канадски провинции. Около 95% от произведените плодове отиват за сокове, сосове, сладка, екстракти или се изсушават за бъдеща консумация. Останалите 5% се продават пресни за директна консумация.
- Положителният ефект на боровинковия сок върху пикочната система нараства двойно, ако приемането му се комбинира с лечебното растение Златна пръчица, което подсилва действието на червената боровинка.
- Последни изследвания сочат, че предпазващата сила на червената боровинка трае около 8 часа, поради което трябва да се приема сутрин и вечер.
- Една чаша боровинков сок дневно доставя необходимия витамин С за организма. Витамин С, който се съдържа в портокалите например, се разгражда бързо и не може да бъде изцяло усвоен от организма.
Автор: Ива Узунска