Австралийският съюз е шестата по големина държава в света и единствената, която заема цял континент - Австралия. Единствената, заемаща тайнствената сфера на моите мечти...

„Австралия" идва от латинската фраза terra australis incognita (тера аустралис инкогнита) - непозната южна земя. В света на свръхкомуникациите Австралия продължава да е terra incognita, мислим си тези, които никога не сме имали щастието да крачим по тези ширини. Да, ама не - защото наскоро мои близки предприеха едномесечно пътешествие до това изумително място. Това, което разказаха при завръщането си, надхвърли и най-дръзките ми фантазии за тази земя.

Австралия включва остров Тасмания, който е австралийски щат, а също и немалко островчета в Индийския и Тихия океан. Комшийки на причудливата страна континент са Нова Зеландия, Индонезия, Папуа Нова Гвинея.

Поне 40 хил. години преди откриването си от европейците Австралия е обитавана от местните аборигени. През паметната 1606 г. холандски изследователи за пръв път стъпват тук, а през 1770 г. Великобритания с размах си присвоява източната половина на континента, обявявайки я за свое владение. Само за няколко десетилетия тази земя е напълно изследвана, тук действат и 6 самоуправляващи се колонии. На 1 януари 1901 г. е създаден Австралииският съюз. Днес населението на голямата страна днес е едва 22 милиона души, повече от половината от които обитават столицата Канбера и големите градове - Сидни, Мелбърн, Брисбейн, Пърт и Аделаида.

Трудно е да се повярва, че Австралия е 13-ата по големина икономика в света. Защото стандартът на живот тук е забележително висок!

„Срещнахме италианец, който ни разказа, че преди време си намерил работа в страната като сервитьор. Имал само 3 работни дни в седмицата - петък и уикенда, за по 2 до 4 часа на ден. Заплатата му била... 2500 долара", разказват смаяни приятелите ми - младо семейство, което прекара най-незабравимия септември в живота си на този южен рай.

Иначе минималната работна заплата тук са немислимите за нашия стандарт 4 500 долара, като за тази сума австралийците си осигуряват напълно сносен живот, без да се лишават от нищо.

А тук живеят всякакви хора - населението представлява пъстроцветна смесица от азиатци, индонезийци, бели хора с европеидни черти, изобщо по щипка (или повече) от всяка възможна нация на Земята. Посетилите страната обаче споделят, че тъкмо коренните жители - аборигените, не са добре интегрирани в съвременното австралийско общество. Въпреки че държавата полага големи усилия за тях, те остават сравнително изолирани, а процентът на необразованост сред тях все още е недопустимо висок.

Необичайна, разнообразна, вдъхновяваща - също като жителите, е и природата на Австралия. А най-зашеметяващи са гледките на север.

Надя Крипананда, 28 г.: „Прекрасна страна. Хората много се грижат за природата. Бяхме на островите Уитсъндей Айлъндс - едно от най- красивите места на Земята. Правителството на Австралия е решило да го остави природен резерват, за да се запази природата непокътната."

Туристите в страната са впечатлени от изключителните усилия, които държавата - но и жителите й, полагат, за да бъде съхранена удивителната природа на Австралия. Буквално навсякъде тук има табели с надписи „Пазете животните" - и хората наистина го правят.  

Забележително зелени са и градовете, особено Сидни. В мегаполиса заедно с хората мирно съжителстват екзотични папагали и птици, невиждани от европееца. Навсякъде изобилства от био- и екосупермаркети.

Всеки тук спортува - за цял месец ние не видяхме дебел човек в Австралия, възкликват приятелите ми. На въпроса дали страната може да се разгледа за месец, те бяха категорични: не. И все пак кое е задължително да бъде видяно, щом веднъж сме имали шанса да попаднем на тази необикновена земя? Най-краткият възможен отговор е в 3 точки: Кейп Трибюлейшън - за среща с най-старата оцеляла дъждовна гори на Земята*, Големият бариерен риф и Уитсъндей Айлъндс.

Ако питате за вътрешността на Австралия - там е сърцераздирателно червена пустиня. Можете да летите 4 часа над нея, без да зърнете нищо друго. Всъщност над 90 % от този удивителен континент са пустиня. Също като краставицата обаче, която е почти 100% вода, вкусът на Австралия няма нищо общо с „основната й съставка". Защото това е луда авантюра от всичко, за което някога сте дръзвали  да мечтаете!

* Дъждовната гора на носа е с дървета на по 3000 години и в нея могат да се намерят следи отпреди 120 милиона години. Тук не се виждат единствено... динозаври.

 

Автор: Надя Йончева