Ананас - кралят на тропическите плодове
Ананасът е удивителен плод, който доставя удоволствие на всички сетива с възхитителeн вкус и аромат!
Дарява наслада през мразовитите зимни дни, когато всяко напомняне за Юга сгрява сърцата и помага да преодолеем унинието.
Ананасът краси зимната трапеза
Екзотика, Слънце, Ухание на лято
Кралски деликатес, увенчан с корона от листа
Символ на приятелство и гостоприемство
Ананасът е удивителен плод, който доставя удоволствие на всички сетива с възхитителeн вкус и аромат!
Дарява наслада през мразовитите зимни дни, когато всяко напомняне за Юга сгрява сърцата и помага да преодолеем унинието.
Ананасът краси зимната трапеза по Коледа и поредицата от именни дни, в които отдаваме почит на светците и поздравяваме приятелите. В календара следват романтичните празници Ден на свещите (Сandlemas) и св. Валентин. Коктейли, десерти и ястия с ананас удивляват и най-взискателния гурман сред гостите.
Жител на тропиците
Сред чудноватите растения, отглеждани от индианците в Южна Америка, сочният и сладък ананас, подобен на огромна шишарка, впечатлил европейците. Наричали го nana, което португалците трансформират в ananaz. Името допаднало на французи, италианци и германци, докато англичаните предпочели испанското piña и го нарекли pineapple, заради ябълковия вкус.
Превъзходният ананас очаровал Колумб, който го провъзгласил за Крал на тропическите плодове през 1493 г. на о-в Гваделупа в Карибско море. Мореплавателите открили, че е средство за предпазване от скорбут, което допринесло за бързото му разпространение по островите в южните морета.
Ала за Европа ананасът оставал рядък деликатес, смятан за кралска привилегия.
Едва в началото на 18 в. започнали да го отглеждат в оранжерии във Франция, което открило нови хоризонти за кулинарните фантазии на кралските готвачи. Деликатесът бил трудно достъпен дори за знатните. Често служел само като украса на празничната трапеза и символ на благосъстояние.
Капитаните, които се връщали от плаване, окичвали ананас на портите на домовете си, като така подканяли приятелите на гости да се почерпят с екзотични плодове и ром.
Престижни хотели и ресторанти заимстват тази символика. Във фоайето или парадния вход често вплитат ананас като орнамент в архитектурата. Масово използван е ананасовият мотив в различни сувенири за спомен от пътешествия по екзотични острови. Изработват форми за печене на кейкове, сладоледени бомби или желе, сладкиши за гости.
Малцина си представят растението, чийто плод е ананасът. Овалният плод нараства в центъра на розетка от бодливи мечовидни листа, които излизат от къс ствол и достигат дължина около метър. Теглото му варира според сорта от 800 г до 5 кг. Отначало плодът е виолетов и дребен колкото борова шишарка. При съзряване цветът на кората се мени от зеленикав в жълто-оранжев, а някои сортове - до червеникав. Сърцевината е без семки, месеста, сочна, със сладко-кисел вкус. Състои се от множество свързани около влакнесто ядро плодчета.
Селекционерите разработват главно десертни, но и декоративни сортове.
На световния пазар най-търсени са сортовете Cayenne и Queen Victoria, които са сладки, сочни и ароматни, подходящи за различни десерти.
Red Spanish е с червеникава кора. Предлага се рядко и не е толкова сладък.
Най-скъпият ананас в света струва 1 000 паунда. Отглеждат се в Англия едва 20 плода годишно по технология още от викторианската епоха.
Наскоро в Бразилия се появи сорт „Меден резен", който претендира, че е сладък като мед, тъй като съдържа два пъти повече захари от останалите. Вероятно бразилците ще забравят значението на израза „да очистиш ананас" като трудна и нелека задача за изпълнение. Новосъздаденият сорт лесно се разделя, подобно на мандарина, дори не е нужен нож за обелване на кората.
Фаворит сред ананасите е Del Monte Gold Extra Sweet - изключително сладък и с високо съдържание на витамин С.
Как да избираме ананас?
Доставката на екзотичния плод със самолет завишава цената му, но получаваме откъснати в пълна зрялост ананаси.
Не можем да разчитаме, че, както бананите, ще доузреят при транспортиране. Скорбялата в тях не се преобразува в захар, след като бъдат откъснати. Последните две седмици до пълното узряване захарното съдържание се покачва 4 пъти. Това налага да бъдем особено бдителни в избора.
Сладникавият аромат е най-добрият ориентир за качество.
Листата трябва да стърчат и не бива да са засъхнали. Не ги издърпвайте, за да пробвате дали се отделят лесно. За разлика от дръжките на повечето плодове, това не е белег на зрялост.
Сочният и свеж ананас е с подчертан релеф на кората, а тъмните или загнили петна издават, че е бил натъртван или излаган на ниски температури.
Не бива да ви смущава зеленият цвят на плода, който при някои сортове се запазва дори, когато са напълно зрели. Ако при натиск кората поддава съвсем леко и издава звънък звук при почукване, както динята, вероятно плодът е зрял, сочен и сладък. Ако е глух, е откъснат твърде рано.
На стайна температура ананасът се запазва няколко дни. При съхранение на хладно може да издържи до месец, но температурата не бива да пада под 5 градуса, тъй като губи аромата си.
Безспорно току-що разрязаният плод искри от свежест и най-силно ухае. Престоят се отразява на външния вид, а операцията по почистване и нарязване значително намалява количеството витамин С. Може да се наслаждавате около седмица на нарязан ананас, ако е добре охладен, потопен в собствен сок или сироп, без да се лишите от свежестта и повечето ценни фитонутриенти.
Отпадъците при консервирането на сокове, компоти и конфитюри от ананас се използват за производство на спирт и алкохолни напитки, както и за получаване на бромелейн. Мексиканците правят от корите на ананаса тепаче - освежаваща слабоалкохолна напитка.
Ананасовият сок ферментира бързо, затова го изсушават на прах, който използват в сладкарството.
Какво да приготвим с ананас?
Плодови салати с ананас се съчетват с всички плодове, каквито ви дойдат наум. Салата Тропикана с мандарини, портокали, банан, манго, киви е с подчертано екзотичен вкус и колорит. Ненадминато е триото с праскови и ягоди.
Ако изберете консервирани ананаси, със сигурност ще опитате вкуса на напълно узрели плодове. За предпочитане са тези, в които плодът е в собствен сок, без добавена захар.
Екзотични са ястията с месо и риба, към които е добавен ананас, а скаридите с ананас и зелена салата са истинско изкушение за гурманите.
Карамелизирани шайби ананас с изцедено кисело мляко или сладолед са изключително изискан десерт.
Вкусът на островите
Ананасът е емблема на Хаваите. С него приготвят десерти, месни ястия, забъркват коктейли. Ананасов фреш, smoothie, млечен шейк...
Дори може да дегустирате ананасово вино "Мауи Бланш" от ферментирал в бъчви сок.
Не пропускайте да опитате хавайската пица с ананас и шунка.
Включете в парти-менюто ананасови парченца на хапки със сирене, шоколадово фондю, фламбирани или панирани резени! Ако ви се хапва нещо на скара, поръчайте шишчета с ананас. Изненадващ е вкусът на ордьовър с морски дарове, ориз, авокадо и краставички върху ананасово „канапе" на скара.
За почитателите на студения бюфет интригуващо звучи предложението от ананас, ягоди, зелена салата с пилешко месо или тофу.
Топлите ястия с ананас, месо или риба са предпочитан вариант в пикантната азиатска кухня. В тях ананасът смекчава вкуса на острите подправки.
Чудесна гарнитура към печено пиле и морски дарове е миксът от задушени парченца ананас, броколи, гъби, лук и зелен грах.
Някои предпочитат ананасова салца от пасиран ананас с бял пипер, лук и лимонов сок. Поднасят я и като сос за топене към чипс и тортила.
Кулинарни тънкости
Макар да сме изкушени да купим ананас, се притесняваме от обработката му, която изисква майсторство. Е, не е нужно да отскачате до Хаваите, за да го почистят и нарежат за минути на плажа. За да обелите кората, може да използвате специален нож. Влакнестата сърцевина се отстранява и плодът се нарязва на резени, шайби, спирала или кубчета. Разполовен по дължина и издълбан ананас може да служи за коктейлна чаша или съд за салати.
Не се опитвайте да приготвите желиран десерт със свеж ананас заради наличието на бромелайн. Прясноизцеденият сок пресича млечния шейк. Обвиняват го и за провала да разбиете пухкав крем с маскарпоне.
Не разчитайте на консервирания ананас за мариноване на месо. То придобива екзотичен аромат, но няма да стане по-крехко и сочно.
Мариновайте предварително шайбите ананас в зехтин с лимонов сок и мед. Не е нужно да овалвате в захар. Върху скарата ще придобият възхитителна щампа на карамелено райе.
Ползи за здравето
Диетолозите препоръчват в здравословния модел на хранене ежедневно консумиране на плодове. Ананасите не само разнообразяват менюто, но и засилват съпротивителните сили на организма. С него утоляваме жаждата, макар да не подозираме, че водата е над 80 % от съдържанието на ананаса.
Ананасът е богат източник на витамин С и витамин В6, участващи в редица ензимни системи, които обезвреждат свободни радикали.
Манганът, съдържащ се в ананаса, е важен за костното здраве както на подрастващите, така и на възрастните хора. Само една чаша сок задоволява потребностите от този микроелемент за деня.
В миналото с ананас лекували артрити, белези и сраствания, възпалено гърло. Използвали го при храносмителни проблеми и морска болест. С ананасов сок ускорявали раждането при преносване на плода. Многостранното приложение се обяснява с действието на фитонутриенти, сред които бромелайн, витамини, органични киселини и диетични фибри.
Резен ананас или чаша сок предотвратява стомашния дискомфорт след нахранване, както и гаденето при пътуване.
Съвременната фармацевтична индустрия включва извлек от ананас в състава на хранителни добавки. Специалистите изписват, когато поради гастрит или язва консумацията на прясноизцеден сок се избягва. С тях се подобрява храносмилането, а така също се използва антиинфекциозният и противооточен ефект за възстановяване след травми и боледуване.
Незрелите плодове са неядивни, тъй като дразнят лигавицата на устната кухина и гърлото. Нежелани са и поради драстичния лаксативен ефект. С тяхна помощ в миналото предизвиквали аборт, лекували венерически болести и глисти.
Ананасова диета
За тонус е достатъчно редовно да се изпива по чаша фреш, но цял „ананасов" ден със сигурност е от полза за здравето. Нужен е 1 плод + 1 л сок от ананас, а при по-либерален режим може да добавите 100 г извара, 100 г птиче или друго нетлъсто месо.
Ананасът при цялата си сладост има само 48 калории в 100 г, като същевременно спомага „очистването" на организма. Приписват му чудотворен отслабващ ефект, дължащ се на съдържащия се в него бромелайн, ензим с протеолитични свойста. Той успешно „топи" мазнините, тъй като ускорява обмяната на веществата. Ако няколко седмици спазвате нискокалориен режим с разтоварващи дни, е много вероятно да се избавите от задържани течности и излишни килограми.
Някои в стремежа да се хранят здравословно консумират само свежи плодове, убедени, че са най-естествената и полезна храна. Безспорно фрутарианството, една от вегетарианските практики, приложено за кратък период има благоприятен ефект върху здравето. Ала продължителната плодова диета не се препоръчва от специалистите поради едностранчивото и небалансирано хранене, което води до негативни последици за здравето.
Екзотични коктейли
Коктейлите са спътници на вълнуващи житейски епизоди. С тях отпускаме след края на тежък ден, когато не ни се прибира вкъщи. Често пъти просто ни се бъбри с приятели в бара на коктейл.
„Петльовата опашка" от уиски, вино и лед е поднесена за първи път като награда за „пленен" петел. До днес деликатните смеси ни държат в плен с необичайния си вкус и аромат. Романтичните коктейли пробуждат прекрасни чувства и мисли, а екзотичните ни пренасят в приказно чудни райски кътчета.
Временно скрепеният съюз на алкохола с плодов сок рязко променя настроението - пали страсти, примирява, утешава... и тонизира.
„Нетърпеливият крал"
Разказват, че Луи XIV нямал търпение да вкуси ананас от украсата на кралско пиршество и наранил устните си. В пристъп на ярост забранил вноса на великолепния плод. Едва след неговата смърт французите отново можели да му се радват. Посветили на тази история коктейл от уиски, водка, кокосов и ананасов сок със сметана, сервиран в издълбан ананас.
Pina colada е един от най-популярните коктейли с ананасов сок, бял ром и кокосово мляко.
За коктейла „Тропически рай" морето и слънцето са синьо кюрасао, ром, сок от ананас и доброто настроение не закъснява.
„Sex on the Beach" е коктейл със свеж аромат на малини, пъпеш и ананас. Звучи предизвикателно и обещаващо, дори далеч от морския бряг.
Коктейл с червено вино?!
Необичайно съчетание на ананасов сок, тропически плодове с вино и джинджифилова бира. Пуншът развеселява и сгрява през дългите зимните вечери. За разлика от глинтвайна се поднася охладен в огромна стъклена купа от специален сервиз - блестящо украшение на трапезата.
Думата пунш е с персийски произход и означава пет. Толкова са и съставките - оризова ракия, захар, лимон, чай и подправки. Англичаните заимстват рецептата за пунш от Индия. Още през 1632 г. смесвали ананас, портокал или яйца с вино, мед и достъпни за Европа подправки, подобно на оригинала. По-късно добавили ром и любимия си чай. Скоро конякът предявил също претенции и се появил „огненият" пунш. Ефектът се дължи на възпламеняването на бучки захар, напоени с коняк, която се топи и прокапва в пунша. Синкавите пламъци са впечатляваща гледка и създават атмосфера с мистична тайнственост...
Днес приготвят пунша в десетки варинти, подчинени единствено на таланта и фантазията на бармана. Бъдете особено предпазливи с коварния мексикански пунш. Текилата се усеща твърде късно, понеже коктейлът е много сладък.
Практиката да извличат здрави влакна от листата на ананас е позната още преди 16 в. Селекционирани са специални сортове ананас с дълги, широки и твърди листа. За да се развие максимално листната маса, откъсват плодовете още докато са малки.
От изтъкания плат с копринен блясък изработват фино бельо и изящни облекла, които са традиционни в Тайланд и Филипините. Текстилът от ананас се радва на особена почит за сватбените костюми и рокли заради това, че е ефирно лек и прозрачен като органза.
Използват ананаса за производство на козметични продукти за почистване и освежаване на кожата.
Друго доста необичайно приложение, е че с прясноизцеден сок от листата и плодовете острят или почистват ножовете си.
Урок по ботаника
Отгледайте заедно с вашето мъниче ананас. Използвайте за калем горния край на плода с добре развит върхов филиз, наречен „султан". Листата всъщност са продължение на влакнестата сърцевина. Отрежете дълбоко около 2.5 см от плода. Отстранете месестата част и след 2 дни, в които засъхва, засадете в почвена смес с торф и пясък. За период от около 3 седмици се появяват нови корени, след което преместете в саксия. Тъй като кореновата система се развива слабо, няма да се наложи да го пресаждате по-късно.
Ананасът обича светлината, топлината и влагата. Следете „кладенчето", оформено между листата, винаги да е пълно с вода. Не забравяйте от време на време да напръскате с помпа за цветя. Почвата не бива да пресъхва, но само по изключение се полива директно. Като отплата за грижите, вашият ананас ще разцъфне, макар и веднъж, с чудни цветове. Възможно е да завърже плод след около 3 - 4 години.
Внимание! Предупредете детето, че мини-ананасът не става за ядене!
Ананас в детското хранене
Плод, израсъл на стотици километри, може да почака на дългата опашка от толкова много плодове при захранването на кърмачетата.
Трябва да се има предвид, че свежият ананас причинява слабо дразнене на лигавицата на устната кухина и е по-добре да се включи в менюто след 3 годишна възраст. Без притеснение може да се предлага консервиран под формата на пюре, натурален сок, компот или плодово мляко. Кубчета сушен анананс са любима съставка на мюсли за по-големите деца.
Ананасът не е от плодовете с изразен алергенен потенциал. Нещо повече, включват го при строги ограничения в менюто на страдащите от алергии. Бромелейнът разгражда протеините, с което се намалява вероятността храната да предизвика алергична реакция.
Можем да бъдем спокойни, ананасът не присъства в черните списъци на специалистите по безопасност на храните като „Пестициди в продукти".
Приучвайте детето към навици за правилна култура на хранене. Етикетът изисква при консумация на ананас да се ползва вилица и нож, а компотът се поднася в купичка с десертна лъжичка. Не подценявайте естетическото възпитание и по време на хранене. Плато, увенчано с „корона" от зелените листа на ананас покачва градуса на настроението и придава празничност на всяко детско парти.
Автор: д-р Светлана Михайлова