От кръвната група зависи усвояването на храната от организма и ефективното използване на съдържащите се в нея полезни вещества.

Методът, за който става дума е трудно да се нарече диета. По-скоро това е алтернативно хранене, което води до приятния ефек - загуба на килограми. Диетата според кръвните групи е разработена от американския лекар Питър Д'Адамо още през 1989 г. По-точно, не диета, а концепция за здравословно хранене, която е изградена на принципа, че хората с различни кръвни групи трябва да консумират различна храна. Д'Адамо е убеден, че отказвайки се от несъвместимите с кръвната група храни, човек изчиства организма си от мазнините, подобрява работата на вътрешните органи и като следствие отслабва. В противен случай „невкусните" за конкретния човек с определена кръвна група продукти натоварват организма и той образува запаси от мазнини.

Тъй като повече ни интересува отслабването, няма да се спираме на заболяванията, на които са податливи хората от различните кръвни групи и ще поговорим за храненето.

По-голямата част от населението на планетата са хора с втора кръвна група. Те наброяват около 37%, малко по-малко от 34% се отнасят към първа кръвна група, 21% са притежателите на трета кръвна група. Четвърта кръвна група тече във вените на едва 8% от жителите на земята.

ЛОВЦИ - МЕСОЯДНИ

В далечното минало нашите предци са се хранили основно с месо и са притежавали една кръвна група, която след това нарекли първа (Ι, тип 0). Затова Д'Адамо съветва пра - правнуците, унаследили първа група основно да се хранят с животински белтъчини, да се откажат от растителните и млечни продукти и да преминат на високопротеинова диета.

За здравето на хората с първа група е полезно да включат в рациона си храни от месо (с изключение на свинското), риба и морски продукти. Препоръчват се сладки плодове и зеленчуци. Също така трябва да се ограничи приемът на хляба, а ако не можете да го изключите напълно, подбирайте ръжен. Налага се да избягвате пшеничените изделия, да забравите за зелето (с изключение на броколите), кетчупа и маринатите.

Ще попитате какво може да пиете? Зелени и билкови чайове (шипка, мента, липа, лайка, градински чай, листа от малина) или трапезна вода. Неутрален ефект върху обладателите на първа група притежават червените и бели вина, бирата. Затова ще трябва да се сбогувате със силните напитки и кафето, чайове с жълт кантарион, ягодови листа, също така всичко, свързано с алое и ехинацея.

За усилване на контрола върху излишните килограми задължително трябва да изключите от рациона си картофите и захарта, наблегнете на червеното месо (говеждо и агнешко), печени и задушени зеленчуци. Зелените салати, спанак, репички, моркови и ряпата са ваши приятели.

С една кръв...

Няма съмнение, че различните хора, с различна кръвна група имат различен метаболизъм и това се обяснява с:

- На някои хора им се отразява много добре, когато се придържат към вегетарианска диета, докато други се чувстват отпаднали и отвеяни.

- Богатите на белтъци диети предизвикват загуба на килограми при някои хора, а при други обратно.

- Смята се, че млякото е много полезно. Това, обаче е така за хората с втора кръвна група, за много от другите млечните продукти не са подходящи.

ЗЕМЕДЕЛЦИ - ТРЕВОЯДНИ

Преди около 20 хиляди години хората се научили да обработват земята и тогава в рациона им се появила растителната храна. На първо място зърнените култури и зеленчуците. Смята се, че подобни промени в храненето са довели до появата на втората кръвна група (ΙΙ, тип А). И ако организмът на „ловците" използва като задвижваща сила месото, то „земеделците" го преобразуват основно в мазнини, предпочитайки да се хранят с „даровете на природата".

Диетата за втората кръвна група практически предполага пълно вегетарианство. Въпреки това техният организъм понася доста добре рибата, като се налага да избягват нейните мазни сортове - камбала, сельодка, също така хайвер и морски дарове. Позволено е умерена употреба на яйца, като източник на белтък.

Основните продукти за хранене при „земеделците" са зеленчуци, зърнени култури и бобови. Отделно трябва да обърнем внимание на плодовете: кой вегетарианец ще се откаже от тях? Въпреки това изключение за хората от втора кръвна група трябва да бъдат „агресивните" плодове - мандарини, праскови и тропическите - банани, кокоси, папая. Тук не влизат ананасите, те са много благоприятни за тях. Също така се разрешава умерена употреба на захар. А консумацията на млечни продукти трябва да е в минимални количества - обезмаслени сортове сирене и киселомлечни. За да преминете на посочената диета, могат да ви помогнат соевите аналози - мляко и йогурт.

На „земеделците" се позволява да пият червено вино, кафе, зелен чай, сокове (особено от моркови, ананас и вишна), като трябва да се откажат от прасковения. Също не се препоръчва черен чай.

Искате тънка талия? Забравете за месото (по време на прехода може да си позволите парченце пилешко), млечните продукти, пшеничените изделия (хляб, кифли, торти и бисквити), царевичното и фъстъченото масло, всички видове захар, шоколад и сладолед. Включете в храненето си слънчогледово олио.

СКИТНИЦИ - НОМАДИ

Опитомяването на добитъка и обогатяването на рациона с млечни продукти се случило 15 хиляди години назад, а с това и появата на хора с трета кръвна група (ΙΙΙ, тип В). Съгласно теорията на доктор Д'Адамо, хората с тази кръвна група са най-големи късметлии - техният рацион е най-разнообразен. Тяхната диета може да се оприличи със смесена-балансирана, когато е позволено всичко по малко.

Палитрата от млечни продукти в храненето на „скитниците" е най-широка и все пак се отдава предпочитание на киселомлечните и обезмаслените. В рациона се разрешава да се включи месо (освен свинско, патешко и кокоше) и риба, много са полезни яйцата, зърнените култури (пшеница), различните бобови култури, практически всички видове зеленчуци (като трябва да се ограничите от домати, маслини, царевица и тиква). Необходимо е да се откажете и от морските продукти.

За пиене се препоръчват зелени и билкови чайове (женшен, малинови листа и градински чай), сокове (гроздов, анансов или зелев). Не са забранени също кафето, черният чай, сокът от праскова, виното и бирата. Но не трябва да се пие доматен сок.

Ще се зарадвате на резултата от отслабването, ако се откажете от свинското, лещата, фъстъците и добавите в рациона си немазно телешко, яйца, зелении и зелени салати.

Всяка диета става много по-ефективна при съчетаването й с физическо натоварване. Интересно е, че при представителите на всяка кръвна група, упражненията са строго определени:

Ι група - интензивни упражнения - бягане, плуване, аеробика и кънки.

ΙΙ група - спокойни физически натоварвания - йога, тай-чи, каланетика

ΙΙΙ група - физически натоварвания с психологически мотиви - колоездене, ходене, плуване, йога, тай-чи, тенис.

ΙV група - релаксиращи упражнения - плуване, упражнения за разтягане, йога, пилатес.

„НОВИ" ХОРА

Последната, четвърта кръвна група (ΙV, тип АВ) се появила в резултат на смесване на втората и третата. Диетата за хората с такава кръвна група, също както и при представителите на третата, е смесена, умерена. Например може да е месо, но е желателно това да бъде заешко и агнешко. За „новите хора" е позволена всякаква риба, но не и морски продукти. От млечните продукти за предпочитане са производните им и обезмасленото сирене. Не се забраняват бобовите култури (в умерени количества), зеленчуците и плодовете (киселите и силните), а също така орехи и фъстъци.

От напитките за предпочитане са кафето, зеленият и билков чай (лайка, женшен, шипка, ехинацея, мента, глог и валериан). Могат да се консумират вино и бира. Препоръчително е да се избягва всичко, което съдържа липа и алое.

За да победите в борбата с излишните килограми, трябва да се ограничите от червено месо, бекон, шунка, пшеница, царевица и семена. Добри помошници в отслабването са леката риба, киселомлечните продукти, ананасите и зелените листни зеленчуци.

В заключение трябва да се отбележи, че всеки, който е решил да изпробва метода на хранене според кръвните групи, преди всичко трябва да се съобразява с работата си, да се откаже от едни продукти и да свикне с други, да се допитва до нуждите на организма си, а най-добре и до лекуващ лекар (особено при наличието на хронични заболявания). 

Между теорията и практиката

Мненията на специалистите относно ефективността на диетите според кръвните групи са разнородни. Противниците на метода смятат, че белтъците изобщо не достигат до кръвта, а се намират в храносмилателния тракт, те се разпадат на аминокиселини и за организма няма никакво значение от каква храна получава тези аминокиселини.

Как обясняват противниците на метода отслабването при диетите според кръвните групи? Смятат, че всяко произволно ограничаване на храненето води до някаква загуба на килограми. А намаляването на употребата на сладко, мазно и тестено в полза на богатите клетъчни продукти е огромна крачка към стройната фигура и красотата.

Въпрос към специалиста

Какво е вашето мнение за диетата според кръвните групи?

Много е важно да се подчертае, че това е алтернативен метод на диетотерапия и в общи линии не е много надежден, а и повечето изтъкнати диетолози у нас не го подкрепят. Особено, ако се имат предвид новите аспекти на нутригеномиката, то хранене по кръвни групи изглежда несериозно.

 

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: Д-р Мария Николова, специалист „ Хранене и диететика", Медицински Университет - София, Катедра „Хигиена, медицинска екология и хранене", тел. 0889628851