Гост в предаването е Гинка Георгиева – психолог, психотерапевт, обучаващ терапевт към „Български институт за гещалттерапия“, лектор на семинари и обучения на теми, свързани със сексуалността и сексуалното възпитание при възрастни, юноши и деца. С Гинка говорим за това:

  • Променят ли се интимните отношения в двойката след новината, че ще стават родители?
  • Често ли у двойките се наблюдават сексуални затруднения след раждането на дете?
  • Може ли присъствието на бащата на раждането да доведе до отказ от секс?
  • Как да не загубим романтиката, спонтанността на секса след раждането на дете?
  • Как се променят интимните отношения в двойките, които са дълго време заедно?

„За секс или се шегуваме, или не казваме нищо“ – така започва разговорът ни с психолога, който признава, че за съжаление за интимните отношения продължава да се говори шепнешком. Радващо е обаче, признава тя, че на индивидуалните консултации хората все пак успяват да се отпуснат.

„И двата пола имат желание да изследват своите фантазии – понякога забранени. Те се сблъскват с неочаквани проявления на сексуалност, в това число и загуба на сексуално желание. Но най-голямата беда, заради която съществуват сексуалните проблеми, е фактът, че не зачитаме физиологията“, подчертава Гинка Георгиева. „Мъжете очакват жените да реагират като тях. Когато това не се случва, дамите мислят, че нещо с тях не е наред.“ „А това схващане е погрешно“, категоричен е гостът.

„Ако всичко в двойката върви адекватно, здравословно, зряло, не би трябвало хората да имат сексуални проблеми и по време на бременността, и когато се роди детето“, смята Гинка. 

 

Тя обръща внимание на повишеното либидо на бъдещите майки, на притесненията на татковците за секс по време на бременността, както и на различните нюанси в интимността след появата на детето.

Допълнителна тема в епизода е: „Стволови клетки“. За ползите от съхранението на стволови клетки разказва Анна Костадинова от Future Health.

 

Въпроси на зрители:

  • Дали ако се правят редовно упражнения за стягане на вагината, тя реално се стяга и усещането от секса ще е като преди?   
  • Вече мина един месец от раждането, а нормален секс за мен няма.  Моля Ви, кажете ми кога пак ще мога да правя нормален секс с жена ми?

Приятно гледане!