- Начало
- Предавания
- „Първи стъпки“
- „Първи стъпки“: Готварски курс за захранване
„Първи стъпки“: Готварски курс за захранване
На гости ни е д-р Ирина Владимирова.
Специалистът по хранене и диететика разкрива тънкостите при приготвянето на захранващите и преходните храни за бебето и малкото дете по време на импровизиран готварски курс за захранване. В него д-р Владимирова подчертава, че готвенето за кърмачета и малки деца е подчинено на правила, различни от тези за здравословно хранене при възрастни.
„През първите 1000 дни (вътреутробното развитие на детето, първата и втората му година) ние трябва да щадим храносмилателната система на бебето, която все още е незряла“, призовава експертът. И представя на зрителите проекта Early Nutrition, чиято цел е да се установи кой хранителен фактор по какъв начин влияе върху бъдещото здраве на детето.
Д-р Ирина Владимирова акцентира върху трите компонента, нужни за оценка на храните:
- Качество на суровините/продуктите
- Рецепта/технология на приготвяне
- Безопасност на храната – микроби, замърсители, алергени
Тя обръща внимание на значението на високата концентрация на хранителните вещества в храната. „Най-важният фактор, който касае правилното хранене при кърмачетата, е свързан с това, че те имат много високи потребности от хранителни вещества, които трябва да бъдат събрани в малко количество“, казва специалистът. И споделя с родителите съществените моменти при предварителната обработка на продуктите.
Сред основните теми в презентацията са видът, цветът и консистенцията на пюретата, както и начините за приготвяне на зърнена каша. Гостът в „Първи стъпки“ разказва и за приборите и съдовете, които да използваме за приготвянето на бебешка храна. Не са пропуснати детайлите за подходящите захранващи храни, вегетарианското хранене и водата, която трябва да се ползва при готвене за най-малките.
Въпроси на зрители:
- При захранване при какъв грамаж твърда храна спрямо АМ/кърма се приема за заместено хранене?
- Кога може да се въведе глутен и кои храни го съдържат?
- Колко минути за приготвяне на различните меса (пиле, пуйка, заек, риба и т. н.) са необходими? На пара, варене, печене ли препоръчвате?
- Какво количество прием на чиста вода дневно трябва да има спрямо възрастта на детето и етапа на захранване?
- Каква е причината сутрин бебенце да повръща преди хранене?
- Кога могат да се дават сурови зеленчуци?
- Какво е Вашето виждане за въвеждането на ядките?
- Откога могат да се дават цитрусови плодове, предвид, че са алергени?
- Може ли кисело мляко да се добавя към кашата?
- Могат ли да се използват замразени зеленчуци за приготвянето на пюрета?
Приятно гледане!