Скок в ражданията в Майчин дом за 2023 г. - Кенгуру

Запазва се тенденцията за ръст на ражданията за първото полугодие в университетската акушеро-гинекологична болница в сравнение със съшия период на миналата година. В „Майчин дом” през 2023 г. се раждат средно по 10 бебета дневно, като до момента в най-голямата АГ болница в страната са се родили близо 60 двойки близнаци и 1 тризнаци.

Момченцето, родено в  първата минута на 1 януари тази година, което грабна и приза за първото родено бебе за 2023 г., даде силен старт за момченцата – за първите 6 месеца те са със 100 повече от момиченцата.


За първите 6 месеца в болницата са полагани интензивни грижи за почти 300 недоносени бебенца, като най-малкото новородено е било малко над 600 грама.

Болница „Майчин дом” увеличи многократно и броя на ендоскопските операции в сравнение с миналата година. До момента са извършени над 3 700 операции в АГ болницата, която поема най-тежките гинекологични случаи от цялата страна. Над 10 изключително сложни животоспасяващи АГ операции са извършени от медицинските специалисти на „Майчин дом” за първите 6 месеца на 2023 г.

В последните няколко години лечебното заведение се утвърди като лидер в 3 направления – брой раждания, извършени гинекологични операции и оперативно лечение на онкогинекологични случаи.