Премахването на доброкачествени тумори от гърдата без операция вече е факт. Методът „Ехотерапи" дава възможност на пациентите да се възползват от щадящата неинвазивна терапия чрез ултразвук, при която не се използва пълна упойка. Той вече се прилага в Първа АГ болница "Света София". „Тази нова възможност слага край на объркването и притеснението, породени от този вид тумор, защото лечението се осъществява с една-единствена процедура, която продължава около 30-40 минути, в зависимост от размера на тумора", обясни акушер-гинекологът д-р Младен Младенов, мамолог в Клиниката по хирургия на млечната жлеза към болницата.

В рамките на един месец неинвазивните процедури за лечение на фиброаденом на гърдата в болницата ще бъдат безплатни. Така тя се превръща в първото лечебно заведение в България и третото в Европейския съюз, след клиничните проучвания, която предлага  лечение на фиброаденоми с революционното ултразвуково устройство EchoPulse.

„Нашата болница се утвърди като основното лечебно заведение в страната, способно да отговори на всички нужди в областта на женското здраве", заяви изпълнителният директор на болницата д-р Иван Костов.

Той допълни, че фиброаденомът на гърдата е най-често срещаният доброкачествен тумор, който се появява при 10% от жените в определен момент от живота им.