Над 500 деца от Кърджали и областта прегледаха лекари - Кенгуру

Повече от 500 деца от Кърджали и областта преминаха през високоспециализирани профилактични прегледи, извършени от лекари от столични болници. Инициативата се реализира в рамките на Националната програма „Детско здраве“, а домакин на консултациите бе МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в гр. Кърджали. Директорът на лечебното заведение проф. д-р Тодор Черкезов благодари на медиците и поднесе специална грамота за всеотдайна работа и висок професионализъм на д-р Асен Меджидиев, един от създателите на „Детско здраве“, председател на Столичната лекарска колегия и началник на УНГ отделението на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

Прегледите преминаха при изключително сериозен интерес и специалистите консултираха всички желаещи, независимо дали бяха с предварително записан час. Консултациите бяха извършвани от следните специалисти: детски офталмолог, детски УНГ, детски ортопед-травматолог, детски кардиолог, детски уролог, детски хирург, детски неврохирург, детски дерматолог, детски АГ и педиатър. Специалист по образна диагностика подпомагаше диагностиката и препоръките за лечение на малките пациенти.

Безплатните прегледи по програма „Детско здраве“ бяха възстановени след двегодишно отсъствие заради пандемията от COVID-19. Първите консултации по програмата за 2022 г. се проведоха на 4 юни в София, когато близо 170 деца преминаха прегледи в Медицински център „Н. И. Пирогов“.

През тази година Националната програма „Детско здраве“ отбелязва 10 години от съдаването си. В резултат на екипната работа на медиците през този период над 18 000 деца са получили безплатни консултации, при необходимост – лечение и съответно проследяване. Основната цел на програмата е да улесни и подпомогне профилактиката на децата в цялата страна, предоставяйки бърз и лесен достъп до специалисти с висока експертиза. Във философията и замисъла на „Детско здраве“ е и да се създаде мрежа между специалистите от страната и столицата с цел комуникация и навременна консулатция при необходимост.

Специалистите, които реализираха безплатните профилактични прегледи, са:

Д-р Асен Меджидиев – УНГ, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

Д-р Иван Стайков – УНГ УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

Проф. д-р Христо Шивачев, дм – хирург, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

Д-р Георги Юруков – неврохирург, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

Д-р Николай Цуцумански – ортопед- травматолог, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

Доц. д-р Йорданка Узунова, УМБАЛ „Лозенец“ София

Д-р Катя Захариева – дерматолог, УМБАЛ Софиямед София

Д-р Димитър Черкезов – дерматолог

Д-р Атанас Чернев и д-р Наталия Чернева – АГ, СБАЛАГ „Майчин дом“

Д-р Мария Праматарова – офталмолог, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

Д-р Габриела Минова-Славкова  – уролог, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

Д-р Стефанка Тончева – кардиолог