Свободните прегледи ще се провеждат в САГБАЛ „Шейново" от 24 юни до 26 юли

Скрининг за преждевременно раждане стартира в САГБАЛ „Шейново". От днес - 24 юни, до 26 юли там ще се провеждат безплатни прегледи за пациентки от цялата страна. Инициативата е изцяло подкрепена от Столична Община и Фондация „Нашите недоносени деца".

Скринингът вкючва изследване на дължината на маточната шийка и фибронектинов тест. „Феталният фирбонектин представлява  едно тъканно лепило, което слепва придатъците на бебето - това са плацента и околоплодните ципи, към маточната стена", обясни директорът на САГБАЛ „Шейново" - д-р Румен Велев. По думите му то нормално съществува в първия триместър на бременността, след което изчезва. „Ако се появи отново след 22 г.с. до 35 г.с. във влагалището, това означава, че е настъпило разлепване между тези придатъци на бебето и маточната стена, които носят голям риск от преждевременно раждане. „Това, което ще даваме на нашите пациентки, е рискът в цифри, т.е. колко процента е застрашена съответната пацинтка да роди преждевременно, което според мен е изкючително полезно и изключително важно", каза още д-р Велев.

Първото такова изследване се прави в 22 г.с. от бременността и трябва да се повтори след две седмици. Когато се окаже, че рискът от преждевременно раждане е застрашително висок, пацинтката трябва да бъде транспортира във високоспециализирана болница, където да роди, тъй като първите 24 часа са изключително важни за недоносеното бебе. Специалисти алармират, че всяко 10-то новородено у нас се ражда преждевременно.

Желаещите да се възползват от безплатните прегледи, трябва да си запишат час на тел.: 02/ 96 59 470. След 26 юли цената на изследването ще струва на пациентката около 80 лева, тъй като на този етап не се поема от здравната каса.