Болница ВИТА с двоен празник в Деня на родилната помощ - Кенгуру

Денят на родилната помощ и раждането на Бебе 10 000 в Болница ВИТА бяха отбелязани тържествено в столичния хотел „Хаят“ в присъствието на лекари, акушерки и семейства на деца, родени в Родилно отделение.

​На празника бяха поканени акушер-гинеколози, неонатолози и анестезиолози, свързани с миналото на Родилно отделение. Те споделиха своите спомени от първите раждания, пациентите, трудните и вдъхновяващи моменти от своята работа. Някои от тези медици все още работят в Болница ВИТА.

Месец януари 2024 г. е особено специален заради 32-рия рожден ден на ВИТА – първото частно здравно заведение в София, създадено от семейство лекари. На 10 януари се роди 10 000-ното бебе в 19-годишната история на раждания във ВИТА, започнала в далечната 2004 г. на ул. „Драговица“ в София. Тогава Родилното отделение е разполагало само с 4 стаи, родилна зала, операционна зала, малък неонатологичен бокс.

През октомври 2004 г. се ражда първото бебе на ВИТА – Маламатина Кацаниду. За лекото раждане са се погрижили д-р Марияна Райчева и акушерката Надя Куртева, а за първото бебе – д-р Валентина Гергинова, завеждащ Неонатологичното отделение и до днес.

Това първо бебе, днес млада жена, беше специален гост на празника, заедно със своите родители. Майката на Маламатина сподели своите спомени от Родилно отделение, в което е била първи и единствен пациент, както и позитивните си впечатления от Болница ВИТА в следващите години.

По традиция в Деня на родилната помощ беше изпълнен ритуал за здраве от екипа на д-р Анна Чорбова, завеждащ Родилно отделение, в който взеха участие всички акушер-гинеколози и акушерки от отделението, д-р Валя Гергинова, както и д-р Тихомир Савчев, също акушер-гинеколог по професия. Ръцете на лекари и акушерки изми Сузана Веселинова, наскоро родила своята дълго чакана рожба.  Сузана трогна лекарите със своята благодарност, споделяйки през сълзи за трудностите, през които е минала, за да прегърне своето бебе, за което е безкрайно признателна на екипа на ВИТА Инвитро център.

За изминалата година в Родилното отделение на Болница ВИТА има 881 раждания на 893 бебета (12 двойки близнаци), от които 463 момчета, 430 момичета.

Последните две бебета за 2023 г. – Емили и Борис, се родиха на 29 декември.

В 16:43 ч. на 10 януари т.г. в Родилното отделение на ВИТА с помощта на д-р Албена Гагова, акушерката Петя Трифонова и неонатолога д-р Валя Гергинова се роди Иванина – 10 000-ното бебе на Болница ВИТА. Нейните родители Кристина и Иван Богданови бяха специални гости на тържеството и получиха подаръци първо от д-р Анна Савчева, медицински директор на Болница ВИТА, и д-р Тихомир Савчев, управител на здравното заведение.