35 души дариха кръв за децата с таласемия в ИСУЛ - Кенгуру

Общо 42 души се отзоваха днес на апела за даряване на кръв в Спешното отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, а 35 от тях реално се оказаха без противопоказания и успяха да дарят кръв. Кампанията, която е в помощ на децата с таласемия, продължава и утре от 08:30 до 12:30 ч., отново в Спешното отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.  Неин организатор е фармацевтичната компания „Нобел Фарма“, в партньорство с Експертен център за хемофилия, таласемия и други редки хематологични заболявания към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, както и на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ).

Сред явилите се да дарят кръв бяха лекари от болницата, граждани, почти целият екип на „Нобел Фарма“, граждани, които са пътували специално за целта от населени места наоколо.

В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се намира най-големият от трите центъра в страната, където се лекуват и проследяват 51 малки пациенти с Таласемия майор. Най-малкият пациент е само на 11 месеца! Понякога, особено по време на дълги празници, родителите на тези деца чакат по над 20 дни, докато се намери кръв за децата им. Без редовно кръвопреливане, тези деца могат да живеят най-много 4 години. При редовно кръвопреливане, те имат нормален живот като на всички останали свои връстници.