Всичко за шарката - Кенгуру

Шарката е едно от заболяванията, които могат да имат подобно негативно влияние не само върху здравето на майката, но и върху това на бебето.

В световен мащаб са известни шест различни вида шарка: варицела, рубеола, морбили, скарлатина, розеола, вариола. От тях рискови по време на деветте месеца са първите две.

Варицела

Варицелата е инфекциозно заболяване, срещащо се предимно в детската възраст, но не е изключено да се прояви и в по-късните години от живота на човек. Ваксинацията и предходна инфекция намаляват риска от повторно развитие. Именно затова инфекцията с варицела-зостер се среща сред сравнително малък процент от жените в детеродна възраст. Заразяването става по въздушно-капков път и чрез досег до секрет от болния, но предаването на вирусната инфекция варицела-зостер може да стане и посредством плацентата. Варицелата обикновено е съпроводена от малки червени петна, които впоследствие се превръщат в мехури; сърбеж и болки в тялото; висока температура.

Рисковете за плода от заразяването с вируса варицела-зостер са различни, в зависимост от периода, в който настъпва то. Ако се случи до 20 г.с., заболяването може да бъда много опасно за плода, тъй като това е периодът, в който се формират органите му. В такива случаи лекарите съветват бъдещата майка да прекрати бременността, тъй като вероятността от тежки усложнения при плода е много голяма. Ако жената се разболее в последните дни преди раждането, е възможно новороденото да се разболее от лека форма на варицела, тъй като новообразуваните от майката тела ще намалят тежестта на заболяването.

В случай че не сте боледували от варицела, бихте могли да се ваксинирате, но това трябва да се случи до 30 дни преди забременяването.

Рубеола

Рубеолата е вирусно заболяване, което може да има своите тежки последици върху плода по време на бременност. То се характеризира с обрив по цялото тяло, повишена температура, мускулна отпадналост, както и надуване на лимфните възли на гърлото и зад ушите. Дефектите при плода са различни, в зависимост от това в кой период на бременността майката се е заразила с вируса. Най-опасни са първите 12 седмици. Именно тогава рискът от малформации при плода е значително повишен. В случай че се установи наличие на рубеолна инфекция в първите три месеца, лекарите препоръчват прекратяване на бременността. След петия месец вероятността заболяването да доведе до увреждане на новороденото е много по-малка.

Възможно е заболяването да протече и без наличие на каквито и да е симптоми. Именно поради тази причина всички бременни жени подлежат на изследване в началото на деветте месеца, което показва дали има инфекция.

Морбили

Морбили – това е инфекциозно заболяване, което се предава по въздушно-капков път. Сред симптомите му са: болки в областта на гърлото, висока температура, хрема и кашлица, конюнктивит. Въпреки че заболяването е силно заразно, смята се, че то не предизвиква увреждания на плода. Голяма част от бременните жени имат имунитет срещу морбили, тъй като са прекарали веднъж заболяването, или са имунизирани срещу него.

Скарлатина

Скарлатината е заболяване, срещу което не може да бъде изграден имунитет. По-често тя се проявява при децата и младежите, но възрастните също биха могли да се заразят от стрептококовата бактерия, която я причинява. Заболяването често се характеризира с главоболие, температура, възпалено гърло. Нерядко езикът придобива жълтеникаво или бяло покритие, а обривите, които съпровождат скарлатината, се появяват на втория ден след развитието й. Установено е, че скарлатината не може да проникне през плацентата, ето защо няма опасност от малформации при плода.

Розеола

Розеолата е вид шарка, от която боледуват само децата, и не засяга бременни жени. Характеризира се с висока температура и обрив, който преминава още през първото денонощие.

Вариола

Вариолата е позната още като „едра шарка“. Към днешна дата се смята, че тя е напълно овладяна и няма регистрирани случаи на заболяване с нея. На 8 май 1980 г. Световната здравна организация обявява окончателното унищожаване на вирусите, които я причиняват.

Автор: Нели Средкова

Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог