Вирусни инфекции - Кенгуру

Някои инфекции могат да протичат абсолютно безсимптомно и жените да не знаят, че са заразени. В същото време е възможно много от вирусните инфекции да доведат до редица усложнения за протичането на  бременността и за самия плод. Затова най-важни в случая са профилактиката, спазването на стриктна лична хигиена и адекватното проследяване на бременността.

Ще споменем едни от най-честите и клинично значими вирусни инфекции по време на бременност.

CMV или цитомегаловирус – най-често срещаната вирусна инфекция. В повечето случаи при възрастни протича безсимптомно или с леко неразположение. Предава се при близък контакт, по кръвен път, по полов път, също така и с кърмата. За диагнозата при съмнение се изследват антитела IgM за наличие на прясна инфекция и IgG – при стара инфекция. Има ултразвукови находки, които могат да алармират за евентуална инфекция. Наличието на CMV би могло да доведе до редица вродени малформации на плода, особено през първия триместър. Ето защо е от голямо значение ранното диагностициране.

Парвовирус B19 – предава се по въздушно-капков път. Много честа инфекция, особено в детските колективи. При възрастните може да протече безсимптомно. По време на бременност уврежда кръвните клетки на плода, в частност еритроцитите и това води до анемия. Изследват се антитела на майката, степента на анемия на плода се определя чрез ултразвуково доплерово изследване. При необходимост се извършва кръвопреливане на плода вътреутробно.

Варицела – от семейството на херпес вирусите. Много заразна инфекция. Предва се по въздушно-капков път. След прекарване на варицела се създава траен имунитет. Има и ваксина, която е силно препоръчителна при жени, които не са прекарали варицела в детството и планиращи бременност. В ранните срокове може да доведе до различни увреждания. Ако се установят до 20 г.с., се предлага прекъсване на бременността.

Токсоплазмоза – това е паразитоза. Заразата най-често става чрез заразена храна – месо, мляко, вода, зеленчуци. Преносители са животни като котки и кучета. Може да доведе до тежки малформации на плода. Основното тук е съблюдаването на много стриктна хигиена, нужно е да се консумира сигурна и проверена храна. Възможно ли е – да се избягва контакт с животни, особено ако не са домашни и ваксинирани.

Листериоза – заразяването става чрез заразено мляко, месо, вода. Може да се предаде на бебето по време на бременност, също така и по време на раждането. Увеличава риска от спонтанен аборт в по-ранните срокове и риска за преждевременно раждане при по-късна инфекция. Протича като респираторна инфекция, с температура, кашлица, обриви. При бебетата след раждането може да причини усложнения като менингит и енцефалит.

Херпес – най-честият е Herpes simplex virus 2. По време на бременност е опасен гениталният херпес. Основно заразяването на бебето при активен херпес на майката става по време на раждането или след това. Тези бебета имат обрив по лигавиците на очите, устата, в гърлото. Може да се развие треска и други по-сериозни усложнения. Много рядко заразяването на плода може да се случи вътреутробно. Затова наличието на активен генитален херпес на термин е абсолютна индикация за цезарово сечение.

HPV – човешкият папилома вирус е ДНК вирус, който се предава по полов път. Един от най-честите вируси. Съществуват над 100 типа, като урогениталните са нискорискови, които причиняват най-често брадавици,  и високорискови, които са причина за карцином на шийката на матката. Много често бременните са носители на вируса, без да го знаят, затова е важно при регистрация на бременността да се проведе изследване и да се вземе цитонамазка. HPV вирусът не влияе на вътреутробното развитие на бебето. Ако бременната  има активни кондиломи, по време на раждането при преминаване на бебето през родовия канал, то би могло да се зарази с HPV от лезиите на майката. Една такава зараза се изразява с полипи в устата и в гърлото на бебето, което е доста неприятно.

Грип – вирус, който се предава по въздушно-капков път и е един от най-често срещаните, особено през есенно-зимния период. Бременните са по-податливи на заразяване заради спада в имунитета и повишените естрогени, което изсушава лигавиците на носа и устата. В първия триместър инфектирането повишава риска от спонтанен аборт и малформации. Във втория триместър грипът протича по-тежко за жената, може да се насложи и бактериална инфекция, което да наложи лечение с антибиотици. В третия триместър може да доведе до преждевременно раждане. Важно е да се знае, че вирусът не преминава през кърмата и ако майката се разболее, не е нужно да спре да кърми.

COVID-19 – въпреки мащаба на пандемията, не стана ясно дали вирусът се предава на плода от заразената бременна. Но това, което се знае, е, че повишава риска от аборт, преждевременно раждане, усложнения от страна на самата бременна (дихателна недостатъчност). Препоръчва се ваксинацията на всички жени в детеродна възраст и на бременните след 12 г.с.

Автор:

Д-р Олга Такева, акушер-гинеколог във II-ра САГБАЛ „Шейново“.