Важните прегледи - Кенгуру

Визитка

Д-р Цветослав Василев от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ е акушер-гинеколог, специализирал фетална медицина във Fetal Medicine Foundation към King`s College Hospital, Лондон, Великобритания. Извършва специализирани прегледи по майчино-фетална медицина: първи триместър скрининг тест в 11-13 г.с., фетална морфология в 19-23 г.с. и късна фетална морфология с доплерово изследване в 34-37 г.с. Член е на Асоциацията по майчино-фетална медицина и на Българския лекарски съюз.

Д-р Василев, кои са трите най-важни прегледа при специалист по фетална медицина?

Ултразвуковата диагностика е широко използвана за пренаталната оценка на плода, плацентата, околоплодните води и пъпната връв. Методът е важно средство за наблюдение на развитието и благополучието на плода. Обикновено се извършват множество ултразвукови прегледи по време на бременността, но три са най-важните от гледна точка на специалиста по фетална медицина:

  • Първи триместър комбиниран скрининг тест за анеуплоидии и прееклампсия
  • Фетална морфология
  • Късна фетална морфология

При съпътстващи заболявания на бъдещата майка, определени рискови фактори от страна на плода, плацентата, околоплодните води и пъпната връв и високорискови бременности се предлагат допълнителни прегледи.

Кога се извършват и каква информация дават те за състоянието на бъдещата майка?

Комбинираният скрининг тест за анеуплоидии и прееклампсия се извършва в периода 11-14 г.с. Резултатите от ултразвуковото изследване и кръвния тест предоставят на пациента оценка на индивидуалния риск за хромозомни аномалии, като синдром на Даун (тризомия 21), синдром на Едуардс (тризомия 18) и синдром на Патау (тризомия 13). Освен това, той дава оценка и за риска от развиване на прееклампсия по-късно през бременността. Друга важна част от изследването е да се изключат големи аномалии на плода на ранен етап.

Феталната морфология е ултразвуков преглед, извършван обикновено между 18 и 23 г.с., но за предпочитане е между 20 и 22 г.с. Включва и оценка на плацента, пъпна връв, маточна шийка и майчино-фетален кръвоток. С прегледа трябва да се оцени анатомичното развитие на плода, да се открият структурни аномалии и маркери за хромозомни и генетични заболявания, да се направи оценка на рисковете за предтерминно раждане, плацентарна недостатъчност и проблеми с прикрепянето на плацентата и пъпната връв.

Късната фетална морфология се извършва в периода 35-37 г.с. Целта на прегледа е да се оценят растежът и благосъстоянието на плода по време на по-късните етапи на бременността, както и анатомията на динамично променящите се органи на плода. Оценката на растежа на този етап е особено важна за откриване на възможни проблеми, свързани с ограничен или прекомерен растеж на плода.

Неотдавна представихте ултразвуков апарат от най-високия клас в света – GE Voluson 22 Expert. Какви са неговите възможности?

Това e висококачествена ултразвукова машина за пренатални изследвания, която разполага със съвременни функции и възможности, подобряващи качеството и детайлността на изображенията по време на бременността. Апаратът има висока резолюция, която осигурява ясна и детайлна визуализация на плода и различните анатомични структури. Машината е снабдена с 3D и 4D детайли от най-ново поколение, което позволява триизмерно възстановяване на плода в реално време.

Множеството софтуерни инструменти за измерване и изобразяване са съобразени с най-съвременните проучвания и открития в сферата на феталната медицина, което помага за точни измервания и оценки.

Кои са необходимите фактори за безпроблемното развитие на бременността и раждането на живо и здраво бебе? 

Важни са множество фактори, но основните са:

  • Здравословно състояние на майката: Правилното хранене, подходящата физическа активност и избягването на вредни навици (като пушене, консумиране на алкохол и злоупотреба с наркотици) са важни за поддържането на здравето на жената.
  • Постоянна и последователна медицинска грижа: Редовните посещения при лекаря и следването на насоките му (например за приемането на препоръчаните витамини и хранителни добавки) са от съществено значение.
  • Психоемоционална подкрепа: Подкрепата от семейството, партньора и близките, както и достъпът до професионална психологическа подкрепа, могат да помогнат за управлението на стреса и емоционалното напрежение, което е от изключителна важност за положителния опит по време на бременността и раждането.

Всички тези фактори, в комбинация със съответната медицинска грижа и индивидуален подход, помагат за насърчаване на безпроблемното развитие на бременността и раждането на здраво и щастливо бебе.

Интервю на: Ива Лалова