Важни въпроси за цезаровото сечение - Кенгуру

Какво се случва след операцията и на какво трябва да се обърне специално внимание?

След операцията

Веднага след операцията ще бъдете преместени в интензивно отделение, където ще се следят важни показатели под медицински контрол.

Ако изследванията са нормални и възстановяването върви по план, няколко часа след това ще ви прехвърлят в следродилно отделение. Обикновено специалистите препоръчват раздвижване с цел по-бързо възстановяване и за предотвратяване на усложнения.

Най-вероятно ще ви изпишат обезболяващи, които са разрешени по време на кърмене, тъй като не влияят на състава на млякото.

Чувствате ли се добре, можете да си вземете душ, като внимателно изплакнете зоната на разреза с чиста вода и нанесете гел или пяна. Горещата вода не се препоръчва – това може да провокира усложнения.

Срещата с бебето

По правило, ако се чувствате добре, ще ви покажат бебето веднага след раждането.

Въпреки че млякото се появява на 2-рия-3-тия ден след раждането, дори малки капки коластра са жизненоважни за бебето, така че не трябва да пропускате кърменето. Освен това, ранното прикрепване на детето към гърдата подобрява контрактилната дейност на матката, поради което тя се възстановява по-бързо.

Специално меню

През първия ден след операцията ще ви препоръчат само течна или полутечна храна, без хляб, сурови зеленчуци и плодове. На 2-рия-3-тия ден вече можете да ядете както обикновено, като избягвате мазни, солени и пикантни храни. Нуждата от течности се определя само от чувството за жажда, няма ограничения.

Работата на червата се възстановява напълно на 2-рия-3-тия ден след цезарово сечение. Лекарите обръщат голямо внимание на това обстоятелство и при необходимост предписват стимулираща терапия (почистваща клизма, прием на някои лекарства, които са безвредни за майката и бебето, и др.). До изписването на майката и детето от родилния дом изпражненията на жената трябва да са напълно нормални.

В деня на изписване

Времето за изписване от болницата не зависи от това дали цезаровото сечение е било спешно или планирано. Важна роля за това имат резултатите от изследванията и състоянието на раната от операцията.  

Автор: Нели Христова