В очакване на бебе на дъгата - Кенгуру

На кадрите дамите позират със своите мъници, облечени с дрехи в различни цветове, за да дарят с оптимизъм и търпение родителите, които са преминали през изпитания. Кои са обаче „бебетата на дъгата“ и откъде идва цветният им ореол?

 

Нов шанс за рожба

„Бебетата на дъгата“ са заченати след спонтанен аборт или мъртвородено дете. Името им е вдъхновено от дъгата, тъй като тя се появява след буря – така, както малчуганът се ражда след предишна неуспешна бременност. Терминът „Rainbow Babies“ става популярен в социалните мрежи преди няколко години, за да обедини майките и татковците, получили нов шанс да се сдобият с рожба. Днес названието се среща в много групи за подкрепа, в които преживелите загуба на бебе споделят вълненията си около очакването на новия член на семейството.       

 

Символ на надеждата 

„Не вярвах, че отново ще забременея след спонтанния аборт миналия август. Двете чертички на теста обаче ме изумиха – със съпруга ми очакваме бебе! Това дете ни дава надежда, че и ние ще изпитаме радостта от родителството“, разказва Еми (34 г.) Нейното „бебе на дъгата“ добавя щипка цветове в мрачната палитра на загубата и вдъхва живот на щастливата двойка.

Бременността с такова мъниче не прилича на никоя друга. Благодарение на растящия в утробата й живот, бъдещата майка може много по-лесно да преодолее драматичните събития от предишните девет месеца. Очакването на дете се отразява благотворно и на отношенията между партньорите, изживели ужаса от това да изгубят бебе. 

 

Бебе vs Дете на дъгата

Дъгата е метафора не само за бебетата чудо, появили се след загуба. С наименованието „деца на дъгата“ наричаме малчуганите, родени след новото хилядолетие, които се отличават с жизнерадост, безупречно владеене на новите технологии, обич към животните и стремеж към здравословен начин на живот.

 

Страх и вина

Колкото и да е прекрасно очакването на „бебе на дъгата“, нерядко то е съпътствано от смесени емоции. Бременната жена изпитва страх да не би случилото се преди да се повтори, и вина, че се чувства щастлива, въпреки че едно дете не е видяло бял свят. Психолозите съветват да се справите с тези състояния, като:

 

  • посещавате редовно акушер-гинеколога си, за да избегнете усложнения през бременността;
  • общувате с родители, които чакат дете след преживяна загуба, за да попиете от опита им да трансформират мъката в радост.

 

Помнете, че не е нужно да „изтриете“ спомена за изгубеното бебе – винаги ще носите тази празнота в сърцето си. Но се радвайте на втория шанс да бъдете майка и посрещнете детето си с любов и благодарност.

Автор: Ива Лалова