Увита пъпна връв - Кенгуру

Потърсихме отговор на въпроси, като защо се случва това, опасно ли е за плода и какво да правите.

Диагнозата

Състоянието невинаги се счита за патология и се среща приблизително при всяка трета бременна жена. Ако стане известно в ранните етапи на бременността, няма от какво да се страхувате. Размерът на плода по това време е доста малък, има много място, може свободно да се обръща и да плува в околоплодната течност, като се заплита в пъпната връв няколко пъти на ден и успешно се разплита от нея. Ако проблемът се открие в по-късните етапи на бременността, особено когато бебето вече е заело мястото си и се подготвя за раждане, трябва да се вземат мерки веднага.

Защо се получава?

Пъпната връв е орган, който свързва плода с плацентата и е своеобразен транспортьор на кръв и хранителни вещества от тялото на майката към това на детето. Образува се в 11-а седмица на бременността, дължината й обикновено е 40-70 см, а дебелината е до 2 см.

Заплитането на пъпната връв възниква поради редица причини:

  • Пъпната връв е твърде дълга

Дължината на пъпната връв се определя генетично и не зависи от външни фактори като начин на живот, тегло на бъдещата майка и т.н. Ако пъпната връв е по-дълга от 70 см, тя образува примки, в които бебето може да се „хване“.

  • Прекомерна активност на детето

Някои бебета са твърде активни в утробата, което увеличава риска от заплитане в пъпната връв. Такава подвижност може да е проява на неспокойния характер на бебето или може би симптом на хронична хипоксия (кислороден глад). Когато детето няма достатъчно кислород, то започва да страда и информира майка си за състоянието си чрез активни движения. Затова лекарите препоръчват да слушате много внимателно ритниците на детето и да наблюдавате тяхната интензивност.

Обикновено броят на движенията през деня трябва да бъде не по-малко от 6 и не повече от 10. Ако забележите, че броят им значително надвишава тази цифра или, напротив, има твърде малко от тях, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

  • Полихидрамнион

Прекомерното количество амниотична течност, особено в по-късните етапи, се счита за усложнение на бременността. Изобилието от амниотична течност създава условия в утробата, при които бебето продължава активно да се движи, въпреки че вече трябва да заеме мястото си и да се подготви за раждането.

Опасно ли е оплитането на пъпната връв?

Оплитането на пъпната връв се определя по време на ултразвуково изследване, обикновено като част от рутинните прегледи. За да се определи честотата на заплитане, се предписва допълнително доплерово изследване. Единичното свободно заплитане е най-често срещаното и най-безопасното. Понякога обаче пъпната връв образува няколко бримки около плода.

Може ли бебето да се задуши в утробата, ако пъпната връв е увита около врата?

Много бъдещи майки са убедени, че увиването на пъпната връв около врата може да доведе до задушаване на бебето в утробата. Това не е вярно. Бебето започва да диша самостоятелно едва след раждането, а преди това дихателните му пътища не участват и доставката на кислород става през пъпната връв.

Влияе ли преплитането с пъпната връв на вътрематочното развитие на плода?

В определени случаи – да. За да се разбере дали има риск за детето, се извършва кардиотокография, която позволява да се оцени функционирането на сърцето му. Ако изследването е регистрирало намаляване на броя на сърдечните удари, това е причина да предприемете действия. Бавният сърдечен ритъм и нарушеният кръвен поток могат да причинят кислороден глад, а последствията от това могат да са непоправими.

Оплитането на пъпната връв индикация ли е за цезарово сечение?

Само по себе си преплитането на пъпната връв не може да бъде причина за оперативна намеса по време на раждане. Въпреки това, тя представлява опасност за бебето по време на процеса на раждане. Ако пъпната връв е оплетена многократно и плътно, съществува риск дължината й да не е достатъчна, за да може бебето да премине безпрепятствено през родовия канал. Освен това в такава ситуация е възможно преждевременно отделяне на плацентата.

 

Автор: Нели Христова

Консултант: Д-р Иван Диков, МЦ „Майчин дом“ – София