Татко в родилната зала - Кенгуру

Сцените на умиление от филмите, където таткото държи ръката на жена си, докато тя ражда и се усмихва, далеч не са онова, на което човек със слаба психика може да издържи или изобщо да си представи. Ето защо, ако наистина сте решили да имате подобно преживяване, е добре да се подготвите отрано за него, като се запишете на курсове за родители или прочете нашите съвети.

На първо място, трябва да разберете каква роля играе партньорът по време на раждането. Той не е нито законен представител на родилката, нито асистент на акушерката – родилката е под пълното професионално наблюдение на медицински екип, водещ раждането.

Задачата на по-силната половинка е да подкрепя жена си, да бъде с нея през цялото време и да й обръща внимание. Лекарите невинаги могат да бъдат близо до бременната жена по време на раждане, те идват от време на време, а съпругът остава да седи до нея през цялото време.

Подготовката е много важна!

Преди раждането е добре мъжът да премине курс на обучение, за да бъде възможно най-полезен и да разбере какво се изисква от него. Така той ще знае какво е раждане, как протичат контракциите, как трябва да се държи родилката и каква помощ лекарите могат да изискват от партньора.

За какво да се подготвим

  • Ще чакате дълго

Естественото раждане е дълъг процес. При жените, които стават майки за първи път, раждането продължава средно от 15 до 24 часа. Контракциите могат да започнат следобед, а бебето да се роди сутринта. И разбира се, в този момент е немислимо просто да си тръгнете да спите или да отидете на разходка. През цялото това време вие ще бъдете до жена си, не забравяйте това!

  • Няма да е особено красиво

Когато един мъж реши да отиде с жена си да ражда, трябва да е наясно, че това няма да е като сцена от романтичен филми, където бебето се ражда след две минути контракции. А бременната съпруга след дълги часове на контракции в широка памучна риза, без грим и прическа, трудно понасяща болка, ще изглежда като холивудска звезда. Нали не мислите, че преувеличаваме?

  • Ще са нужни усилия

Ако сте решили да присъствате на раждането на детето си, няма да седите на стол в коридора и да чакате да ви извикат след като всичко приключи и бебето е изкъпано и увито. Партньорът при раждане е човекът, който помага на съпругата си да преживее момента емоционално: казва й как да диша правилно, диша заедно с нея или й прави масаж на кръста между контракциите, помага й да заеме удобна поза, за да облекчи болката, или просто мълчи и съчувства, като се страрае да запази самообладание и присъствие на духа.

  • Раждането не е за хора със слаби сърца

Няма да описваме цялата гама от усещания и състояния, които съпътстват една жена по време на раждане. Запомнете само едно – в това има много малко естетика и много повече физиология.

Ако обикновено припадате при вида на кръв, това събитие не е за вас. Раждането за всяка жена протича според нейния собствен сценарий, и ако се случи нещо непредвидено, вие трябва да се съберете и да се контролирате. Нали не мислите, че в най-сюблимния момент някой има желание да ви свестява и дава вода? Запомнете, че няма нужда да се паникьосвате или да решавате сложни казуси с медицинския персонал. Вие сте там само и единствено по собствено желание и за подкрепа на половинката си.

Автор: Нели Христова