Особено големи трудности срещат онези бременни, които имат дългогодишния навик да спят по корем. Наистина не е лесно да промениш позата си за сън, след като цял живот си спал по един определен начин...

Защо чувствате дискомфорт?

През 9-те месеца тялото претърпява множество промени и това може да направи дори легналото положение болезнено. Възможно е да изпитвате болки в гърба, в абдоминалната област (ниско долу в корема), да имате главоболие, да дишате по-трудно или да страдате от безсъние. За да облекчите състоянието си, специалистите съветват да спазвате определени препоръки за сън, като избягвате някои пози.

Най-добрата поза за сън

На една страна - най-добре това да е лявата. Причината тази поза да се счита за подходяща е, че по този начин позволявате на кръвта да циркулира свободно, а всички необходими за бебчо хранителни вещества достигат безпроблемно през плацентата до него. Препоръчва се също така да свиете крака в коленете си и да поставите възглавница между тях (за целта на пазара се предлагат и специални възглавници за бременни). Така ще облекчите болките в гърба и ще си гарантирате спокоен сън през цялата нощ. Дори отначало да ви се струва неудобно, с времето ще свикнете и ще се уверите, че останалите пози ви причиняват безсъние, болка и напрежение. Също така, ако се научите да спите на лявата си страна вместо по гръб или по корем, ще намалите допълнителното налягане, което тежестта на матката оказва върху черния дроб. Все пак, тъй като е трудно да останете в една и съща поза през цялата нощ, най-добрата стратегия е да редувате двете си страни - лява и дясна. Ако въпреки всичко болката в гърба не отшумява, дори и в странична позиция, опитайте се да поставите възглавница под корема.

  • Ако имате киселини през нощта, поставете възглавници под главата и гърба си, така че да спите в позиция под ъгъл от около 30-45 градуса.
  • В случай че не ви достига въздух през последния триместър, опитайте да лежите на една страна, отново леко повдигната с възглавници.

Избягвайте:

  • Да спите по гръб - продължителното лежане по гръб, особено през последния триместър, може да провокира болки и напрежение в гръбнака, затруднения при дишане, хемороиди, хъркане и дори сънна апнея. Освен това възпрепятства свободния поток на кръвта.
  • Да спите по корем - макар и да сте си позволявали това „прегрешение" през първите месеци, най-добре е с нарастването на корема да се откажете от навика. Колкото по-отрано си наложите да не лежите в тази поза, толкова по-лесно ще ви е да свикнете и да спите спокойно в последното тримесечие от бременността, когато коремът ви вече ще е толкова голям, че така или иначе ще е невъзможно да легнете така.

Ами ако случайно се обърна по гръб или пък натисна бебето? 

Много бременни се притесняват, че могат да наранят бебчо, докато спят, и това е една от причините за безсънието им. Понякога от тревога те буквално не могат да заспят цяла нощ и са постоянно нащрек дали всяко тяхно движение е „правилно". Не се притеснявайте - ясно е, че докато спите, не можете напълно да се контролирате, а и никой не го изисква от вас. Въпреки че спането по гръб създава допълнително налягане, причинено от тежестта на матката върху вена кава (по която кръвта се връща към сърцето), не е фатално, ако по някое време неволно се обърнете в тази поза - въпросът е да си създадете навик да не го правите през повечето време. Освен това, ако заеманата поза е твърде неудобна и вредна за вас или бебето, физическият дискомфорт, който неминуемо ще изпитате, ще ви сигнализира и вие пак неволно ще се преместите или събудите.

Въпреки всичко не успявам да заспя. Какво да правя?

Не се насилвайте. Докато свикнете с новата поза, е нормално да ви е трудно да заспите, все пак толкова години от живота си сте прекарали в друга позиция през нощта. Проявете търпение и тялото ви самò ще се адаптира към наложените му промени, а и колкото да ви е трудно, помнете, че това е временно и го правите в името на вашето малко съкровище. Скоро, когато го държите в ръцете си, ще се уверите, че всички усилия и неудобства са си заслужавали и дори сте готови да ги изпитате отново и отново в името на майчинството и своето дете.

 

Автор: Наталия Градинарова
Консултант: д-р Антоанета Илиева, акушер-гинеколог, МБАЛ „Вита", София, тел. 02/960 49 57