Шоколадът – вкусен и полезен
Кой не обича шоколад? Блокчетата сладост са сред любимите и на бъдещите мамчета.
Може би ще се изненадате, но въпреки високата си калоричност, какаовото изкушение съдържа ценни съставки, особено нужни в периода на очакване на мъничето.
Магнезий
Знаете ли, че желанието за шоколад е показател, че ви липсва магнезий? Набавете си минерала с блокче сладост с доказан ефект при гадене, мускулни крампи, мигрена. Магнезият се грижи за здравите кости и зъби на жената и понижава опасността от преждевременно раждане.
Антиоксиданти
Борят се със свободните радикали. Освен това, смята се, че приемът на антиоксиданти може да предотврати развитието на прееклампсия (високо кръвно налягане и поява на белтък в урината).
Ресвератрол
Защитава мозъка и нервната система, помага за постигането на дълголетие.
Внимание!
Шоколадът не е препоръчителен за бременните, които страдат от гестационен диабет.
Ендорфини
Хормоните на щастието са гарант за добро настроение и отличен тонус.
Без стрес и страх
Резултатите от шведско проучване показват, че дамите, които редовно са консумирали шоколад по време на бременността си, имат ниски нива на стрес. Любопитно е още, че след шест месеца били изследвани техните бебчета – оказало се, че сладурите изпитват далеч по-малко страхове, в сравнение с децата на майките, които не са посягали към сладкото изделие.
Кой вид е подходящ за вас?
Диетолозите са категорични, че черният шоколад с поне 70% съдържание на какао трябва да бъде изборът на мамчетата. Този вид:
- регулира кръвното налягане;
- подобрява кръвообращението;
- намалява риска от усложнения;
- подпомага поддържането на здравословно тегло.
Автор: Ива Лалова