С всичките тези бушуващи хормони, приятните закръглености на тялото и липсата на притеснения около контрацепцията нищо чудно, че някои жени преоткриват секса като особено вълнуващо изживяване именно през бременността. Но както вече сигурно сте забелязали, съществуват редица пречки и предразсъдъци от физическо, емоционално и психологическо естество. Тук слагаме постоянно нарастващия корем, честите смени в настроенията, умората и като цяло - тоталната непредсказуемост на спадовете  и пиковете в либидото. В един момент може да се чувствате вяла и тотално безразлична към плътските удоволствия и в следващия без никакво предизвестие и причина да кипите от страст и любов. Подобни периоди варират както в зависимост от срока на самата бременност, така и спрямо различните жени. Просто правила няма. Всичко е строго индивидуално и непредвидимо.

Най-важното, което трябва да знаете е че сексът по време на бременност е напълно безопасен за вас и за бебето. Не бива да се притеснявате, че можете по някакъв начин да навредите на малкото същество вътре. Специалистите са установили, че с изключение на много редки изолирани случаи редовното практикуване на секс по време на бременност не повишава по никакъв начин риска от усложнения, свързани с износването на плода и раждането. Дори напротив - според последните научни изследвания оргазмът на бъдещата майка е полезен за бебето. Той освобождава в организма й ендорфини (хормони на щастието), които се предават и на плода в нея. Затова, освен ако не сте имали по време на предишни бременности спонтанни аборти, плацента превия или кървене, спокойно можете да се отдадете на приятните ласки в леглото със своя партньор.

Кои са обаче най-честите притеснения на бъдещата майка:

„Твърде уморена съм."

Разбърканите хормони и сутрешното гадене могат да ви изтощят до краен предел, затова нищо чудно, ако нямате енергия и желание за секс, особено в ранните сутрешни часове и късно вечер. Опитайте дали няма да се чувствате по-добре по-рано вечерта, в късния следобед, например, или в събота и неделя, когато се излежавате сутрин в леглото заедно с бъдещия татко. Вероятно е също така да ви се приспива значително по-рано от обикновено, но затова пък да бодърствате късно през нощта - просто бременността обърква малко биологичния ви часовник, така че ще трябва да се нагодите спрямо него. Възползвайте се от моментите, в които наистина се чувствате във върхова форма. И запомнете - никой не очаква от вас някакви сложни програми или олимпийски постижения. Важното е и вие, и вашият партньор да се чувствате добре и да ви е приятно заедно.

Нашият съвет: Уговорете си с бъдещия татко „любовна среща", примерно непосредствено преди вечеря или в неделя сутрин след леката закуска  в леглото.

„С този голям корем сексът е цяло предизвикателство."

Ако качеството и честотата на любовния ви живот рязко спадат с нарастване на корема ви, значи е време да опитате нови пози. Стандартната „мисионерска" поза става неудобна и дори невъзможна от един момент нататък, затова проявете креативност и експериментирайте. Най-подходящите пози по време на напреднала вече бременост: партньорът ви може да мине зад вас в „кучешка" позиция; да легнете и двамата настрани в поза „лъжици"; вие отгоре с лице или гръб към него (ако усещате корема си като твърде голяма бариера между вас двамата). Имайте предвид все пак, че най-същественото в секса са нежността и удоволствието, а не задължително проникването, така че отдайте се в по-голяма степен на любовната игра, а останалото ще се случи от само себе си.

Нашият съвет: Ако така и не успявате да се почувствате удобно, споделете с партньора си, че имате нужда от малко почивка от секса. Нищо чудно след седмица-две той така да ви липсва, че да забравите за всичките си задръжки и притеснения.

„Изобщо не се харесвам и чувствам секси в това ново тяло."

 Някои жени смятат, че са особено привлекателни с тези понаедрели форми, но други не могат да се възприемат в „новата си кожа" и не се харесват. До такава степен, че отказват да се събличат пред партньора си, ужасяват се от тялото и корема си и имат тотална психологическа бариера на тема секс и физическа близост. Споделете със своя партньор как се чувствате. Повечето мъже намират партньорките си наистина за много изкусителни по време на бременност, така че е твърде вероятно, като разкрие истинските си чувства, той да повдигне значително самочувствието ви. Много за вашата увереност ще направят и по-приглушеното осветление и красивото бельо. Също така опитайте се да разграничите начина, по който чувствате бременността по отношение на секса, от отражението й в останалите сфери от вашия живот. Нищо чудно несъзнателно да прехвърляте своята несигурност и притесненията си от настоящите и предстоящи промени в него върху това как възприемате секса и себе си по принцип. 

Нашият съвет: Поглезете се. Излезте на шопинг, купете си красива сатенена нощничка с дантели или пък изкусително бельо, подарете си ароматна вана със свещи, пуснете тиха романтична музика и вижте какво ще излезе от всичко това...

„Изпитвам нужда от нежност и близост, но не и от секс."

Ако вашият партньор е свикнал, че всяка проява на интимна близост между вас води неминуемо до секс, може да му е малко трудно да разбере и приеме това. Разбира се, съвсем ясно е, че поради крехкото си емоционално състояние в момента понякога имате нужда само от прегръдка и малко гушкане. Ако сe притеснявате, че след целувките ще последва  и нещо повече, за което нямате сили или насторение, говорете открито с партньора си. Кажете му, че не бива да се чувства объркан от „новите правила" и че когато нямате нищо против малко секс, ще му дадете ясно да го разбере, за да няма никакви недоразумения или неясноти. За много двойки обикновените „нестрастни" прояви на любов и нежност са нещо напълно непознато до този момент, но за повечето от тях това ново откритие се оказва много приятно и вдъхновяващо. Освен това е полезен тренинг за предстоящите дни, когато в тази връзка вече ще сте трима и малките жестове ще означават толкова много в напрегнатите и понякога трудни моменти.

Нашият съвет: Накарайте своя партньор да ви масажира с някакво ароматно масло за тяло. Освен че е релаксиращ и предразполагащ към интимност, масажът на гърба и стъпалата ще се окаже полезен и при облекчаване на напрежението и болките по време на раждане, които чукат на вратата.

„Откакто съм бременна, постоянно мисля за секс."

Хормоните на бременността водят до по-обилно кръвоснабдяване на половите органи, затова не бива да се изненадвате, че имате многократно повишени либидо и чувствителност по време на деветте месеца. Твърде вероятно е вашият партньор да остане очарован от това ваше „преоткриване на сексуалността", но ако не споделя настроението ви, не мислете веднага, че го отблъсквате. Понякога бъдещите татковци прекалено много се тревожат за здравето на своята бременна партньорка или на тяхното бебче в утробата й и това поставя някои задръжки в отношението им към интимността.

Нашият съвет: И тук разговорите между двамата ще ви помогнат да си  изясните един на друг ситуацията. Разкажете му колко минимални са всъщност рисковете от секса по време на бременност и го успокойте, че няма реални причини да се притеснява. Имайте предвид, че след раждането може да мине известно време, преди да възстановите сексуалния си живот поради чисто физически, а понякога и психологически причини, така че възползвайте се сега от всяка предоставена ви възможност.

Въпросите, които бихте искали да зададете на вашия лекар, но не се осмелявате:

Възможно ли е проникването на пениса да нарани бебето?

Това е най-често срещаното притеснение на бъдещите родители, както и една от най-масовите причини, поради които двойките отказват да правят секс по време на бременност. В действителност бебето е добре защитено в утробата чрез плацентата и околоплодна течност и по никакъв начин не се чувства обезпокоено от тласъците или пулсациите по време на сексуалния ви контакт.

Може ли да използваме секс играчки?

Да, стига да отчитате все пак деликатността на състоянието си и да се пазите от по-грубо и дълбоко проникване. Друго, за което трябва да внимавате, е хигиената - за избягване на евентуални вагинални инфекции е важно всички използвани приспособления да бъдат безупречно почиствани преди това или да използвате върху тях кондом.

Има ли проблем, ако изцяло преустановим секса през този период?

Не, разбира се, стига да запазите под някаква форма интимната си близост с партньора. Не се отказвайте от прегръдките и целувките и бъдете „сексуално толерантни" към своя партньор. Това означава да му позволите да се самозадоволява, ако изпитва такава необходсимост или да намерите други начини да му доставяте удоволствие извън секса с проникване.    

Автор: Весела Захариева