Седалищно предлежание - Кенгуру

Главата е тежка и с най-голям диаметър, а преминаването ѝ през родовия канал спомага за по-лесното преминаване на останалата част от тялото. Плодът не прекарва целия период на бременността в главично предлежание, ето защо е важно каква е позицията на тялото му непосредствено преди раждането. Ако лекарите установят седалищно предлежание (позиция, в която главата е обърната нагоре) около 30 г.с., няма повод за притеснение. Голяма е вероятността плодът да се обърне, но все пак между 3 и 4% от децата остават в седалищно предлежание до самото раждане. С напредване на бременността шансът бебето да се обърне само намалява, тъй като размерите му нарастват и движенията му стават все по-ограничени.

Причините за седалищното предлежание на плода са няколко. Сред тях са:

  • Отпусната матка
  • Намалено количество амниотична течност
  • Преждевременно раждане
  • Кисти на яйчниците
  • Многоплодие и др.

Позицията на тялото при седалищното предлежание може да бъде различна. Най-често срещаното седалищно предлежание е, когато краката на бебето са опънати в коленете и стъпалата му достигат до главата – нарича се чисто седалищно предлежание и се среща в 50-70% от случаите. При пълното седалищно предлежание краката на бебето са свити и са разположени до телцето му, а стъпалата се намират в края на тялото. При непълното седалищно предлежание едно от двете крачета е свито в коляното. Наличието на седалищно предлежание, както и типът на предлежанието, се установяват чрез палпиране и ехограф.

При седалищно предлежание специалистите препоръчват цезарово сечение. Единствено при чистото седалищно предлежание може да се допусне нормално раждане – по преценка на лекарите, в случай че бебето е с тегло под 4 кг, ако главата му е прибрана до гръдния кош, както и при липса на други усложнения.

Въпреки това, съществуват различни методи, които биха могли да помогнат за обръщането на плода. Гаранция за тяхната надеждност, обаче, няма.

Верзио

Верзиото е манипулaция, която цели да обърне плода в главично предлежание. Тя се извършва външно – чрез насочване с ултразвуково наблюдение и посредством движенията на специалист акушер или гинеколог. В съвременното акушерство този метод не е препоръчителен, поради риска от родов травматизъм, който крие манипулацията. Ето защо при седалищно предлежание се преминава към цезарово сечение.

Други методи за обръщане на бебето

Съществуват редица други методи, чрез които се смята, че бихте могли да повлияете на позицията на бебето – плуване, йога, специфични упражнения. Упражненията, които се практикуват при седалищно предлежание, използват гравитацията. Тъй като главата на бебето е най-тежката част, при определени обратни позиции на тялото на майката, съществува реална възможност бебето да се обърне. Освен това, обърнатите позиции (в които тазът на жената е на по-високо ниво от това на гърдите) спомагат за отпускането на долните маточни връзки, а това увеличава възможността за завъртане на бебето. Ето някои упражнения, които бихте могли да практикувате у дома:

  • Застанете на колене на ръба на леглото или дивана и помолете близък да ви помогне да се подпрете на лакти на пода. Продължителността на упражнението е около минута. Правете поне по две повторения в рамките на няколко дни.
  • Застанете първоначално на длани и на колене, а след това повдигнете коленете си от пода и застанете на пръстите на краката си. Стремете се гърбът ви да е изправен. Изчакайте минута и се върнете в изходна позиция. Направете няколко повторения.

Освен гравитацията, бихте могли да използвате и движеща се светлина, за да повлияете на предлежанието на бебето. Какво трябва да направите? Застанете на колене и помолете ваш близък да движи фенерче от горната част на корема към долната. Бебето ще бъде привлечено от светлината и ще смени позицията си.

В случай че започнете да практикувате тези упражнения у дома, но се окаже, че не са ефективни, вероятността да родите със секцио многократно се увеличава. Именно цезарово сечение препоръчват лекарите, тъй като рискът от увреждане на бебето значително намалява. 

Автор: Нели Средкова

Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

Тел.: 0888/921-924; e-mail: damlbr@mail.bg