Студентските години за някои са свързани предимно с много ангажименти - лекции, упражнения, учене, нерядко и работа, както и всевъзможни допълнителни курсове. Други пък приемат следването като най-добрия начин да изживеят последните си безгрижни години с много нови приятели, щури купони и весели компании. При трети обаче се случва понякога така, че залягането над учебниците и изграждането на бъдещото професионално развитие по желание или неволя се съчетава с едно много важно събитие в живота на всяка жена - раждането на дете. Високите изисквания и натовареността на академичния живот се съчетават с отговорността и изпитанията на бременността - безспорно нелека задача, която изисква максимума от психическите и физическите сили на бъдещата майка. Една от главните предпоставки, за да вземе тя и този житейски изпит с отличен 6, е пълната й информираност. И така...    

ОТ КАКВО СЕ НУЖДАЕ ЕДНА БЪДЕЩА МАЙКА СТУДЕНТКА?

Правилно хранене

Едва ли лекциите ви са разпределени така, че да можете да се храните в точно определени часове. И със сигурност онова, което се предлага в студентския стол или близкото кафене, не е най-доброто, с което да се храните през деветте месеца. Затова запомнете няколко прости правила:

- Повишеният ви апетит и нуждите ви не са оправдание да се тъпчете с всевъзможни „бързи храни", като кроасани, вафли, чипсове и производните им.

- Винаги носете със себе си здравословен домашно приготвен сандвич, за да имате нещо подръка, когато огладнеете.

- По възможност отделяйте поне по половин час на обяд, за да хапнете някакво топло ястие или салата.

- В чантата ви задължително трябва да присъстват поне един плод и малко пликче със сурови ядки - за междинните закуски.

- Пийте много вода и билкови чайове - по време на лекции винаги трябва да имате бутилка минерална вода подръка.

- Ако сутрин се чувствате по-изморена и трудно се съсредоточавате, изпивайте по чаша кафе, но в никакъв случай не прекалявайте с кофеина.

- Алкохолът и цигарите са категорично забранени! Внимавайте със студентските купони и избягвайте задимените помещения.   

Всъщност няма специални съвети за бременни студентки. Съветите са за максимално разумен и здравословен начин на живот и те се отнасят за всички бременни.

Достатъчно почивка и пълноценен сън

Тук може би е излишно да казваме, че през тези девет месеца ще ви се спи повече от обикновеното и няма да е изключено да имате дни, в които, дори да задрямвате по време на лекция. Затова отново - пийте повече течности и спете поне по осем-девет часа. Още една причина да забравите за среднощните купони, ако искате да се чувствате бодри и в кондиция. Не се преуморявайте, учейки до късно, и то в последния момент преди изпит. Разпределяйте равномерно в денонощието и седмицата ангажиментите и натоварването си, за да не се изтощавате до краен предел. И още нещо важно - установено е, че по време на бременност около 90% от жените се сблъскват с феномена „отслабване на паметта" и това състояние е напълно нормално. Вълненията, колебанията в хормоналните нива и намаляването на двигателната активност са фактори, които няма как да не повлияят на мозъка ви.

И като стана дума...

Двигателната активност

Не я забравяйте в никакъв случай. Не се ограничавайте с ходенето до факултета и обратно. Излизайте на разходки често, защото движението и свежият въздух ще подпомогнат не само паметта ви, но ще са ви от полза и за предпазване от излишни килограми и дори за по-лесно и бързо раждане. Така че колкото и да имате за учене, не прекалявайте с времето, прекарано в някоя задушна библиотека или вкъщи пред компютъра и с учебник в ръка.

 УЧЕБЕН ПРОЦЕС, РАДОСТИ И НЕВОЛИ

Освен че може да се чувствате малко по-изморени и разсеяни, нищо чудно да се окажете и сред „щастливките" със сутрешно гадене, а може би не само сутрешно. Не забравяйте за резенчето лимон или парченцето ябълка - ще са ви от полза в борбата с неприятното неразположение. И най-важното - помнете, че и това ще приключи горе-долу след третия месец. Ако сте решили обаче да съчетаете учебния процес с работен график, в състоянието, в което сте, ще ви бъде доста сложно. Може дори да се окаже опасно за бебето ви. Затова... вслушвайте се в тялото си. Ако усещате, че непрекъснато сте като „изцедени", изнервени и на ръба на емоционалното си и физическото си здраве, спрете и се замислете. Няма по-важно от това да родите здраво и спокойно дете, а неговото развитие вече е започнало, така че бъдете разумни! Нито дебелите учебници, нито препускането от лекции на работа ще ви осигурят щастието, с което ще ви дари вашата бъдеща рожба.

Като основно предимство на състоянието ви можем да посочим факта, че всеки нормален преподавател ще ви влезе в положението, ще ви освободи от лекции, ако се налага, и ще се опита да ви улесни с цялата „процедура" по образователния и изпитния процес. Но... неизбежно ще има и такива доценти, асистенти и дори колеги, които ще ви гледат леко накриво, докато в главата им се въртят мисли от сорта на: „Тук се учи, бременеенето е можело и да се отложи". Не мислете за тях, не си ги слагайте на сърце и не позволявайте на странични хора да помрачат най-голямата ви радост.

И накрая - ако се сбълсквате с твърде много трудности, изтощение и откровено неразбиране, оставете за кратко „тапията" на по-заден план. Можете дори да просрочите изпитите си или да прекъснете за една година, защото основната цел, която гоните сега, е здраво, спокойно и щастливо бебе.

Вашите права

Статутът на бременните студентки се покрива изцяло с този на бременните жени от гледна точка на регламентираните в закона права, обезщетения и помощи. Отделно от това всяко учебно заведение във вътрешния си правилник може да предвиди допълнителни привилегии във връзка с учебния процес и най-вече относно ползването на общежития или отпускането на специални стипендии. В правилниците на по-голямата част от университетите е записано, че бременните студентки имат право на удължена сесия - т. е., ако не сте успели да си вземете необходимия брой изпити през този семестър, няма да имате проблем да го направите и през следващия. На изпитите можете да се явите с индивидуален протокол в удобно за вас време, стига то да е съгласувано с правилника и графика на учебното заведение.

Еднократната парична помощ за отглеждане на дете до навършване на една година от майка студентка, учаща в редовна форма на обучение, към момента е в размер на 2880 лв. Получава се от дирекция „Социално подпомагане" към съответната община.
Правото за получаване на помощта възниква от датата на раждане на детето и/или от датата на записване в редовна форма на обучение на майката. Помощта може да бъде поискана в срок до навършване на една година на детето. Осигурените майки - по реда, по който са социално осигурявани, също имат право на тези 90% от заплатата, която са получавали преди раждането. В зависимост от правилника на съответния университет се подава молба за стипендия без значение какви са средният успех и доходът на майката и се получава в зависимост от конкретното учебно заведение съответната сума - най-често около стотина лева месечно до края на обучението.

Автор: Наталия Градинарова
Консултант: Полина Хаджимаринска, юрист