Ролята на пренаталната медицина - Кенгуру

Какво е характерно за пренаталната грижа, споделя водещият акушер-гинеколог и един от най-добрите специалисти по инвитро и пренатална медицина – д-р Георги Станулов.

Д-р Станулов, какво представлява пренаталната медицина?

Пренаталната медицина, както показва името й, е дял от медицината, който се занимава със събитията, случващи се преди раждането. Терминът „пренатална“ произлиза от две латински думи: „pre“ – преди и „natus“ – раждане. С други думи се грижи за най-малките пациенти – тези, които още не са родени.

Развитие

„Лично за мен от основно значение е как протича развитието в първите два стадия (от зачатието и последващите 2 седмици, и от 3-та до 8-а седмица), защото тогава се формират органите и всяка грешка в развитието може да доведе до тежки вродени дефекти. Част от причините за вродените заболявания не могат да бъдат отстранени (такива са например хромозомните болести като синдрома на Даун), но има заболявания, чиято честота може да бъде намалена, или дори те да бъдат напълно предотвратени.“

Бихте ли дали пример за прилагане на пренатална грижа?

Класически пример за пренатална грижа е приемът на фолиева киселина. Това може да доведе до огромно намаляване на честотата на Spina bifida (вродено и тежко инвалидизиращо заболяване на гръбначния стълб). За специалиста по фетална медицина не е трудно да открие дефекта на невралната тръба, но според мен е много по-важно да не се допуска този дефект. Това може да стане с оптимално дозирана и най-вече адекватно подбрана фолиева киселина.

Каква е нейната роля за успешната бременност и раждането на здраво бебе?

Пренаталната медицина има водеща роля. Тя може да се разглежда в два аспекта:

Феталната медицина има за основна задача откриването на вродените аномалии, голяма част от които са причинени от хромозомни болести. Задачата на Пренаталната грижа в първите два етапа на пренаталното развитие (герминативен и ембрионален) е да предотврати появата на вродени аномалии. Това може да стане по много и различни начини: Суплементиране с оптимално дозирани и адекватно подбрани пренатални витамини, минерали и микронутриенти. Оптимизиране на хормоналния баланс в организма, проследяване и при нужда лечение на състояния, свързани с проблеми на жлезите с вътрешна секреция, например щитовидната жлеза и хипофизата. Лечение на диабета и профилактика на инсулиновата резистентност. Проследяване на коагулационния статус и прилагане на терапия при различните форми на вродени тромбофилии.

Кауза

„Моята лична кауза е раждането на повече здрави бебета в България и се опитвам с всички средства да предпазя неродените ни пациенти в етапите, когато са най-уязвими, а именно – в герминативния и ембрионалния период.“

С какви средства си служи, за да се проследи състоянието на плода?

Чрез ултразвуковата диагностика ние можем да разгледаме анатомичното устройство на плода и начина, по който функционира. Лабораторните изследвания ни помагат да оптимизираме работата на организма на майката по начин, който да осигури правилното развитие до раждането на бебето. Най-добрият за момента метод за детекция на хромозомните болести е т.нар. NIPT (Неинвазивно Пренатално Тестиране). Предлаганият от МЦ „Афродита“ Vision тест е на световно ниво и би могъл да открие в изключително ранен етап огромната част от често срещаните хромозомни болести.

Като акушер-гинеколог с богат опит, кои фактори бихте извели като необходими за безпроблемни девет месеца?

Факторите са изключително много, но най-важният за мен е изборът на лекар. Само специалистът в областта на пренаталната медицина може да гарантира, че ще бъдат направени всички необходими изследвания и ще се вземат нужните мерки, за да се стигне до раждането на здраво бебе. Това е особено важно при тежки случаи, усложнения и заболявания на майката, когато се налага координирането на екип от лекари с различни специалности.

Вие сте един от най-добрите специалисти по инвитро. Какви са особеностите на проследяване на бременност след зачеване с този метод?

Бебетата, заченати чрез метода инвитро, не се различават от останалите по нищо, освен може би по това, че често са дълго чакани и винаги изключително желани. Понякога бременността след процедура по асистирана репродукция може да се свързва с по-голям риск , поради по-голямата възраст на нашите пациентки или съпътстващите заболявания, които те имат. Естествено, всяка една пречка може и трябва да бъде преодоляна с подходящите грижи.

Какви са Вашите цели в областта, в която работите?

Целите ми са в абсолютна хармония с тези на Медицински център „Афродита“, от който съм част – да включим София сред най-развитите градове в света в  сферата на пренаталната медицина до 2030 г.  В момента клиниката е първа по успеваемост в България с 40%. Такъв резултат има само в най-добрите клиники в света. Заедно с колегите ми сме мотивирани в изпълнението на тази кауза и съм убеден, че тя ще се реализира.

Интервю на: Ива Лалова