Родилен дом за мен - Кенгуру

А това важи още преди появата на малкото вързопче живот на белия свят. И тъй като едва ли има жена, която да не си задава въпроса „Къде да родя?”, подбрахме няколко важни момента, на които си струва да се обърне внимание.

Необходима ли е специализирана помощ?

За да отговорите на този въпрос, трябва да сте наясно какво е здравословното ви състояние и дали родилното отделение, което сте избрали, може да ви предложи по-специална помощ по време на или след раждането на детето. Задължителни показания за раждането в родилен дом с възможност за специализирана помощ в различни направления на медицината за вас и детето са някои от следните състояния:

 • резус-конфликт между вас и детето;
 • неонатален проблем или подозрение за такъв;
 • многоплодна бременност;
 • сърдечно-съдови заболявания;
 • ендокринологични заболявания;
 • психични нарушения;
 • заболявания на бъбреците;
 • инфекциозни заболявания.

Окончателното решение къде да родите е ваше, но е добре да се доверите на специалиста, който следи бременността ви. В случай че страдате от придружаващо заболяване, непременно отидете там, където бързо могат да ви окажат навременна помощ, ако се наложи.

Какви условия очаквате да ви предложат?

Можете ли да си представите как би изглеждал перфектният родилен дом? Направете списък с нещата, които искате да има, и търсете. Ако искате таткото да бъде с вас, или пък имате нужда от самостоятелна стая, проверете къде разрешават това. Повечето родилни отделения имат „Дни на отворените врати”, в които бъдещите майки се запознават с условията, в които ще раждат, както и с последващите грижи в дните на престой там. Не се колебайте, ако сте избрали вашето място, да се запишете и посетите здравното заведение, тъй като проверката е висша форма на доверието. Задайте въпросите, които ви вълнуват, и направете своите изводи.

Колко да е далече?

В по-големите градове, и ако родилният дом е далече от вас, може да отнеме повече време, когато моментът настъпи. Затова помислете добре и направете сметка дали ще можете да пътувате разстоянието, когато започне раждането. Помислете и с какво ще отидете дотам – има ли кой да ви закара, или ще използвате такси.

Как си представяте медицинския персонал?

Ако все още не сте избрали лекар, опитайте се да си го представите. Какъв искате да бъде? Мъж или жена, млад или по-възрастен? Искате ли да ви обяснява всичко, или ще му се доверите напълно и без въпроси? Решението е индивидуално, а доверието към човека, който ще бъде с вас в най-важния момент от живота ви – определящо.

Кратки съвети

 • Не се доверявайте сляпо на рейтинги и отзиви във виртуалното пространство.
 • Проверете лично всичко, което ви интересува, и вижте дали то отговаря на очакванията ви.
 • Доверете се на интуицията си, защото в повечето случаи тя е определяща за вашето решение. 

 Автор: Нели Христова