При рисковата бременност са необходими по-внимателно наблюдение и специализирани прегледи. Така се ограничава рискът за майката и за плода.

Фактори за рискова бременност са: възрастта на майката - под 18 г. или над 40 г. броят на предишните бременности, многоплодна бременност, предишни проблемни бременности, заболявания на бъдещата майка, като астма, анемия, диабет, хепатит, генитален херпес, високо кръвно налягане и други.

Ето някои симптоми, които да не подценявате, ако се появят по време на бременността ви. Те могат да са индикатори, че ще се наложи да обърнете и на себе си, и на коремчето си особено внимание. Не бързайте да се паникьосвате, защото повечето признаци се срещат при всяка бременност, но има някои особености при тях, които вече я правят рискова.

Отоци
Когато жената чака дете, те се срещат сравнително често, обикновено отичат ходилата и глезените. Отоците се появяват във втората половина от бременността и се дължат на високото ниво на естроген, както и на големия маточен обем. Когато обаче се появят отоци в областта на ръцете и лицето и към това се добавят високо кръвно налягане и белтък в урината, незабвоно идете на лекар - може да става дума за прееклампсия.

Сутрешно гадене
И това е нормално до момента, в който започнете да губите килограми и да се обезводнявате. Тогава потърсете лекарска помощ - най-малкото, което може да се напрви, е специалист да ви състави хранителен режим, който да не позволява дехидратация.

Силен сърбеж

По време на бременност кожата е по-суха заради хормоналните изменения. Ако обаче сърбежът по кожата стане нетърпим, особено нощем, това може да е симптом на холестаза. Хормоните на бременността могат да повлияят на правилното функциониране на жлъчния мехур. В някои случаи бременността може да забави или дори напълно да блокира потока на жлъчната течност. Състоянието е потенциално опасно и води до усложнения при плода. Затова и при най-малки съмнения, че сърбежите ви не са безобидни, се консултирайте с лекар.

Преждевремнни контракции

При напреднала бременност е нормално  жената да усети леки контракции. Те обаче не бива да бъдат редовни и болезнени. Ако контракциите зачестят и станат регулярни, има риск от преждевременно раждане. Ако освен това и прокървите, колкото и леко да е, веднага извикайте Бърза помощ.

Кървене

По време на първия триместър от бременността всяка трета жена съвсем леко прокървява, особено в периода, когато обикновено й идва цикилът. Подобно зацапване може да се появи и при вагинална инфекция или след секс, ако е имало прекомерно дразнене на матката по време на акта. Въпреки че причините за кървенето могат да се окажат безобидни, все пак, задължително информирайте вашия гинеколог. Кървене в първия триместър може да е симптом на спонтанен аборт или извънматочна бременност, в последния триместър пък може да сигнализира проблеми с плацентата или преждевременно раждане. Така че и една капка кръв да видите, веднага тичайте при лекаря. Той ще прецени, доколко състоянието ви е сериозно, дали е необходима хоспитализация или просто ще трябва да полежите вкъщи.

Бременна на легло - как все пак да сте в добро насторение

*Не късайте връзката с приятелите си, обаждайте им се по телефона, канете ги на гости, като, разбира се, няма да влизате в ролята на чевръста домакиня.

*Гледайте филми - само ги подбирайте така, че да са по-скоро леки и забавни романтични комедии, а не кървави екшъни или напрегнати трилъри. Избягвайте новините по телевизията, криминалните романи,  въобще всичко, което би могло да ви разстрои.

*Бъдете мили с партньора си, обяснете му се в любов, кажете му колко добре изглежда днес - той ще побърза да ви върне комплимента.

*Намерете си някакво хоби, на което можете да се отдадете и в леглото - рисувайте, играйте карти с любимия, научете се да плетете. 

*Сещате ли се как преди да забременеете все нямахте време да четете книги - е, сега е моментът.

*Ако въпреки всички усилия настроението ви остава под нулата, консултирайте се с психолог.

 

Автор: Мила Попова
Консултант: д-р Венета Стойкова, акушер-гинеколог, СБАЛАГ "Майчин дом", тел. 0898 40 88 72