Независимо дали е политически, училищен, или болничен, той винаги буди негативни емоции и асоциации с нещо, което те притиска. Определянето и следването на някои правила обаче е наложително за места, където редът определя комфорта на посетителите и неспазването му създава условия за конфликти. А всъщност режимът не е толкова страшно нещо и дори може да помага.

ЗАЩО Е НУЖЕН

Може би сте „волна птица" и всякакви ограничения ви затварят като в клетка, но когато на едно място са събрани стотици хора, обслужвани от малък персонал, тогава без въвеждането на режим, ще настъпи пълен хаос. Освен че жените в родилното отделение се чувстват спокойни, знаейки часовете, в които са ангажирани с лекарите и акушерките, времето за посещения и сън, което им дава възможност да се подготвят за всеки следващ ангажимент, персоналът също извършва своите функции, без да пречи на почивката или съня на майките и бебетата.

ЕДИН РЕЖИМ В ЕДНО РОДИЛНО ОТДЕЛЕНИЕ

Може би ще се чувствате по-спокойни, ако знаете какъв ред ви очаква, когато ви се наложи да лежите в патология и в родилно отделение. Възможно е часовете за процедури да имат разлика в отделните болници, но в повечето случаи са разпределени както следва.

Обикновено майките се събуждат от акушерките около 6.00 ч., за да имат време да си измерят температурата, да си направят сутрешен тоалет и да закусят, докато настъпи часът за визитация. Последната се осъществява между 8.00 и 10.00 ч., когато лекарите обикалят стаите, за да прегледат и разговарят с всяка родилка, да й назначат изследвания, ако това е необходимо, и да отговорят на нейните въпроси. Преди или след тях, но отново в този час идват и педиатрите, за да прегледат бебетата. Не се стряскайте, ако в стаята ви нахълтат десетина човека - това се случва в университетските болници, където след главния лекар вървят обучаващи се студенти.

Ако лежите в патология, следват допълнителните назначения при необходимост - вземане на кръв и урина, секрет за микробиология, запис на тонове на бебето, ултразвуково изследване, консултация със специалист и други. Ако вече сте станала майка, следва тоалет за бебето - време, в което вие можете да си отдъхнете, да се изкъпете, да поспите, ако сте прекарали „тежка" нощ с ревящото мъниче.

В 12.00 ч. е обядът. В някои родилни отделения той се осъществява в столова, в други храната на майките се носи в стаята. Някои състояния налагат обедни назначения, след което можете да получите сведения за здравословното състояние на вашето бебе от неонатолозите, а от 14.00 до 16.00 ч. е време за сън и почивка. В 16.00 ч. отново се измерва температурата.

Следват посещенията от роднини и приятели. В някои болници родилните отделения предлагат ВИП стаи, в които близките могат да идват по всяко време на деня. Следобедната визитация се осъществява непосредствено преди вечеря, която е около 18 ч. Отново е време за почивка и часове, отделени на мъника. Вечерните назначения на медикаменти и процедури са между 20.00 и 21.00 ч. Около 22.00 ч. е време за сън. На всеки лекар или акушерка им е ясно, че работят в отделение, в което нещата се „ръководят" от бебетата, а те често нощем плачат, искат да сучат или просто да се погушкат с мама, затова е нормално да ставате, да палите осветлението или да повикате някой от персонала за помощ. Все пак, ако бебето ви е в детското отделение или спи, възползвайте се от времето, за да си починете максимално. Сега е моментът да се отпуснете, тъй като вкъщи мъникът ще е изцяло под вашите грижи.

Режимът не може да бъде пречка за процеса на кърмене, дори да е на поискване. Никой лекар или акушерка няма да ви накара да прекъснете храненето на бебето, за да си измерите температурата или да отидете да обядвате.

Режимът е създаден, за да може процесите в болницата да текат плавно и родилките да бъдат обслужени максимално бързо и деликатно. Все пак, при нужда, можете да потърсите лекарска помощ по всяко време на денонощието. Трябва да знаете, че отделението никога не остава без акушерка, която бързо ще извика лекар от болницата, ако се наложи.

В патологично или родилно отделение е забранено пушенето, ходенето от стая в стая, сядането по леглата на другите жени, поставянето на храни по первазите на прозорците. Не се позволява внасянето на цветя при бебетата.

ВЪЗПОЛЗВАЙТЕ СЕ ОТ РЕЖИМА

* Свикването с режим ви улеснява за в бъдеще при гледането на детето вкъщи.

* Когато има режим, вие можете да подредите собствените си ангажименти така, че да не оставате изненадани от визитациите на лекарите и да обособите време само за вас и бебето ви.

* Можете да се оправдаете с него, като обясните на десетките натрапници, че сте под режим и не можете да приемате посетители при вас и бебето по всяко време на деня.

Автор: Десислава Христозова
Консултант: Десимира Кирилова - старша акушерка Патологична бременност, ПСАГБАЛ „Св. София", тел. 0898362276