Режим: Вегетарианство
Бъдещите майки, които не ядат месо, трябва да са особено внимателни с храненето си през деветте месеца, за да не лишават от важни вещества себе си или развиващия се плод.
Акцент в диетата на вегетарианките са витамините и минералите, които подредихме в синтезиран топ 3.
1. Желязо
Важно е за: развитието на мозъка на бебето. Отговорно е и за производството на хемоглобин (протеин, позволяващ на червените кръвни клетки да пренасят кислород).
Ще го откриете в: спанак, коприва, зеле, маруля, пълнозърнест хляб, бобови храни, ядки.
Комбинация
За по-добро усвояване, съчетавайте източниците на желязо с богати на витамин C плодове и зеленчуци (чушки, карфиол, портокали, лимони и др.).
2. Витамин D
Важен е, защото: намалява опасността от усложнения за майката (прееклампсия, гестационен диабет, преждевременно раждане) и бебето (раждане с ниско тегло).
Ще го откриете в: краве масло, кашкавал, сирене, сьомга.
3. Калций
Важен е за: правилното развитие на костите и зъбите на мъничето. Необходим е и за нормалния сърдечен ритъм.
Ще го откриете в: млечни изделия, зеленолистни зеленчуци, ядки и семена (сусам), риба, сушени плодове.
Специалисти
Освен с лекаря, който следи бременността ви, е необходимо да се консултирате и с диетолог. Неговата задача е да назначи хранителен режим и да ви посъветва какви хранителни добавки да приемате.
Автор: Ива Лалова
Консултант:
Д-р Мария Русинова е специалист по хранене и диететика.