Раждане с тесен таз - Кенгуру

Патологията, за която ще стане въпрос в следващите редове, има друга причина.

Какво казва науката?

В акушерските среди се различават два вида патология – анатомично и функционално тесен таз. Първият се диагностицира вследствие на съотношението на размера на таза на жената и медицинските норми. Вторият тип се наблюдава по време на раждане, когато главата на плода е неправилно разположена и жената не е в състояние да роди сама. Най-често обаче причината за клинично тесен таз е големият размер на плода. По правило това са бебета с тегло над 4 кг и с обиколка на главата 36–37 сантиметра.

Всичко ли е наред?

За разпознаване на тесния таз са необходими подходящи изследвания – те се извършват в легнало положение, чрез гинекологичен преглед и ултразвук.

Съществува и друг метод – рентгенопелвиометрия, който дава представа за трите прави и трите напречни измерения на таза. Той обаче се използва рядко, поради излагане на радиация и възможни неточности в диагнозата.

Основните причини за анатомично тесен таз са:

  • Лошо хранене в детска възраст
  • Рахит
  • Наранявания и фрактури на тазовите кости
  • Изкривяване на гръбначния стълб
  • Хормонални проблеми по време на пубертета – недостатъчна секреция на естрогени и ендрогени
  • Затлъстяване поради хормонални нарушения

Четири степени

В акушерството се различават четири степени на стеснения на таза, а в практиката най-често се срещат първа и втора степен. Обикновено при равномерно тесен таз от първа степен и малък размер на плода естественото раждане е напълно възможно.

Не по план

Липсата на диагнозата „анатомично тесен таз“ не гарантира естествен ход на раждането. Ето защо бъдещата майка трябва да бъде психически подготвена за развитието на оперативна интервенция и в никакъв случай да не обвинява себе си за това. Нормално по всички физиологични стандарти тазът може да се окаже функционално тесен и да се превърне в непреодолимо препятствие за раждането на малкото човече.

На какво да обърнем внимание?

  • Анатомично стесняване на таза и голям плод (над 3600 г)
  • Нормален размер на таза и голям плод (4000-5000 г)
  • Неблагоприятно предлежание на плода с тегло над 3600 г
  • Неправилна посока на главата в родовия канал, независимо от анатомичния размер на таза

И така, лекарят може да установи, че главата на плода не може да премине през таза на майката на втория етап от раждането. За да се избегнат евентуални рискове, той най-вероятно ще вземе решение за раждане със секцио. За много бъдещи майки това няма да е лесен избор, но най-важен е фактът детето да се роди здраво и всичко с него да бъде наред.

Автор: Нели Христова