Той неутрализира всички токсични вещества, попаднали в организма ни. За една минута черният дроб пречиства около 1,5 литра кръв. Освен това произвежда ензими, които контролират всички биологични процеси, участва в кръвотворенето и има терморегулаторна функция. Трябва да работи нормално, нали!

1 Много е важно да следите дали червата ви работят нормално, т.е. да нямате запек.

2 За да е здрав черният ви дроб, трябва да се храните с лесноусвоими белтъчини и въглехидрати и много малко мазнини.

3 Черният дроб „обича" следните храни: черен хляб, пълнозърнест ориз, овесени и житни ядки, варена или задушена риба, леко месо, кисело мляко, извара, яйчен белтък, плодове, зеленчуци.

4 Не консумирайте пушени и консервирани меса. Също малотрайни колбаси, сланина, твърде кисели и солени продукти.

5 Основен враг на черния дроб е преяждането.

6 Ако сте имали празничен повод и сте преяли, на следващия ден пощадете черния си дроб. Най-добре е да не се храните около 12 часа, за да му дадете почивка. До следващия ден консумирайте само леки вегетариански ястия.

7 Полезен за черния дроб е витамин С. Можете да си го набавите най-вече от цитрусови плодове, броколи, чушки, картофи.

8 Методът на готвене е също толкова важен, колкото и видът на храната. Ако искате да имате здрав черен дроб, не консумирайте пържено, панирано и препечено.

9 Когато приготвяте храната, ползвайте растителни мазнини. Най-полезни са студенопресованият зехтин, сусамовото, ореховото олио, олиото от тиквени семки или гроздови семена.

10 Диетите също вредят на здравия черен дроб. Лишението на организма от ценни хранителни вещества затруднява работата на пречиствателния орган.

11 Добре е да знаете, че системната употреба на алкохол натоварва прекомерно черния дроб.

12 Злоупотребата с лекарства натоварва черния дроб и намалява пречиствателните му способности.

13 Един от най-важните фактори за увреждане на черния дроб е инфекцията с В, С и D хепатитни вируси. Направете необходимото да избягвате обичайните начини на заразяване с тях (полов път, контакт със заразена кръв, предаване на плода или новороденото от майката и др.) и правете профилактични изследвания.

Автор: Десислава Христозова

Консултант: проф.д-р Симеон Стойнов, дмн - началник на

Втора вътрешна клиника по гастроентерология и пулмология,

МБАЛ „Токуда болница - София"