Причини за секцио - Кенгуру

Въпреки това, обаче, решението за цезарово сечение се взима вследствие на различни медицински показатели.

Секциото може да бъде планувано и спeшно, като при единия случай то се избира предварително поради медицински показатели, а в другия случай – до него се прибягва при вече започнало нормално раждане, което, обаче, протича с усложнения. Спешното секцио може да се направи във всеки един етап на вече започналото раждане, с изключение на момента, в който главичката на бебето вече излиза.

Спешно секцио

По време на раждането сърдечните тонове на бебето се следят непрекъснато, а трайното им намаляване налага цезарово сечение. Наред с това, и установяване на увитата около врата пъпна връв е причина за спешно секцио, тъй като крие риск от задушаване на бебето. Излизането на пъпната връв преди бебето също крие големи рискове и е достатъчна предпоставка за секцио.

Високото кръвно налягане на родилката може да доведе до оперативна намеса, тъй като то може да окаже влияние на здравословното състояние на детето.

Планово секцио

Плановото секцио се насрочва от специалист за определена дата, а няколко дни преди нея на родилката се правят всички необходими изследвания.

Кои медицински показатели са предпоставка за планово секцио?

  • Една от най-често срещаните причини за секцио е неправилното предлежание на бебето. Когато предлежанието е седалищно, нерядко се налага секцио. Ако няма никакви други показатели, би могло да се изчака с цезаровото сечение, тъй като има вероятност бебето да се обърне от само себе си или чрез помощта на различни упражнения, практикувани от майката.
  • Размерът на бебето, както и тазовите размери на жената, също са фактори, които се взимат под внимание. Бебета с тегло над 4 кг се раждат най-често посредством оперативна намеса. До секцио се прибягва и при жени с тесен таз.
  • Специалистите препоръчват цезарово сечение и при многоплодна бременност, за да бъдат избегнати евентуалните рискове от заклещване на бебетата в майката.
  • Наличието на хепатит C, генитален херпес, както и различни вагинални инфекции също са предпоставка за секцио, тъй като съществува риск от зараза на бебето, в случай че премине през родовия канал.
  • При нормално раждане ниско разположената плацента крие риск от кръвоизлив за майката, ето защо се прибягва до планирано раждане.
  • Възрастта сама по себе си не е фактор, налагащ оперативна намеса. С напредване на възрастта тъканите се изменят, но е важно общото здравословно състояние на бременната. В случай че жената е над 35 години, но няма медицински причини, поради които да се наложи операция, както и ако до момента е раждала естествено, то секцио не се налага. Ако, обаче, жената ражда за първи път, има тежка бременност и здравословни проблеми, които биха могли да доведат до усложнения, лекарите препоръчват цезарово сечение.
  • Предишно раждане със секцио също понякога е предпоставка за цезарово сечение. Нужно е да са изминали поне две години от предходното раждане, тъй като има риск от травмиране на матката при вагинално раждане. Ако този период е изминал и няма никакви медицински причини, жената може да роди вагинално. Важно е да знаете, че ако първото раждане е било със спешно секцио, това не налага повторно подобно раждане.

Възстановяване

Ако ви предстои раждане със секцио, трябва да сте наясно, че възстановяването след него е по-продължително от възстановяването след нормално раждане.

Автор: Нели Средкова

Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог