Преведете, моля! - Кенгуру

За повечето обикновени хора медицината е непонятна наука. Лекарите говорят на свой собствен език, а терминологията, която използват, понякога звучи толкова неразбираемо, все едно сме на друга планета. Как стои, обаче, въпросът по време на раждане? За съжаление не по-различно, а като добавим страха и притеснението от неизвестното, нещата придобиват мащабни размери.

Ето защо решихме да разшифроваме на разбираем език най-често използваните термини в процеса „раждане".

Какво се случва с шийката?

Обикновено, когато става дума за нея, лекарите споменават думата „разкритие" и добавят някаква цифра - от 1 до 10.

Какво обаче имат предвид?

- Разкритие от 1-2 см означава, че сте едва в началото на раждането.

- Разкритие от 4 см - означава, че остават приблизително 4-6 часа до появата на бебето (счита се, че шийката се разтваря с по 1 см на час).

- Разкритие от 10 см означава пълно разкритие и съвсем скоро бебето ще се роди.

Околоплоден мехур

По време на контракции налягането в матката се повишава и част от околоплодните води слизат надолу, заемайки място пред главичката на бебето. Тяхната роля е да окажат натиск върху шийката на матката и по този начин да ускорят разкритието й. Обичайното количество течност там е приблизително 200 мл.

Когато количеството му, обаче, е по-малко - около 5-10 мл, най-вероятно ще чуете термина „плосък мехур". Не бързайте с притесненията, защото това не е патология, но пречи на разкритието на шийката. Затова е твърде вероятно водещият раждането да прибегне до изкуствено пукане на мехура или до т.нар. на медицински език „амниотомия". 

Изтичане на водите

След като мехурът се спука, лекарят ще направи оценка на водите вътре в него. Ако каже, че са светли, това означава, че всичко е наред. Зелените води са признак на инфекция и кислородно страдание на бебето и тогава трябва да се вземат незабавни мерки за неговото изваждане.

Напъни

Напъните са едни от най-важните по време на раждането. Когато те започнат, ще усетите напрежение в ректума, все едно, че ви се ходи по голяма нужда. Това, което можете да чуете в този момент, е „главичката се врязва" - означава, че главата на бебето се е показала от влагалището. Тя няма да излезе изведнъж - отначало ще се движи напред, а после леко назад. Това е така, защото, когато напъвате, главичката се приплъзва надолу по родовия канал, а когато спрете - отново се връща назад.

Когато чуете „главичката проряза", означава, че от този момент нататък тя никога повече няма да се върне назад във влагалището.

Що е то епизиотомия?

Процедурата се налага обикновено във втория период на раждането, тогава, когато главичката на бебето се прорязва. Ако лекарят прецени, че прорязването може да бъде осуетено, той може да предприеме хирургически разрез на тъканта, намираща се между влагалището и ануса. Този разрез се нарича „епизиотомия" и обикновено е с дължина около 2-3 см. Зашива се с местна упойка, а загубата на кръв е минимална.

Автор: Нели Христова 

Консултант: проф. Петър Петров, акушер-гинеколог и председател на Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ