Подробно за плацентата - Кенгуру

Един от органите, които осигуряват тази връзка, е плацентата, и именно за нея ще поговорим сега.

Какво представлява?

Този удивителен орган се формира и функционира само и единствено по време на бременност. Плацентата се образува в момента, в който яйцеклетката е прикрепена към стената на матката. Тя съдържа две системи от кръвоносни съдове – тези на бебето и на майката. Именно тук се извършва постояният обмен на вещества между мама и бебе. В същото време кръвта на майката и детето не се смесват никъде, тъй като двете съдови системи са разделени от плацентарната бариера – специална мембрана, която позволява на някои вещества да преминават (полезните) и предотвратява проникването на други (вредните). Плацентарната бариера започва да работи напълно в 15-а-16-а седмица от бременността.

Плацентата се оформя окончателно до края на първия триместър, но нейната структура продължава да се променя в зависимост от развитието на бебето и нарастването на неговите нужди.

За какво служи?

Както вече споменахме, в плацентата има постоянен обмен на вещества между бъдещата майка и нейното бебе. Кислородът и хранителните вещества идват от мама, а бебето „връща“ метаболитни продукти и въглероден диоксид.

На какво обръща внимание лекарят?

Правейки ултразвуково изследване на различни етапи от бременността, лекарят внимателно следи състоянието на плацентата и следните параметри:

  • Местоположение и прикрепване

При нормална бременност плацентата най-често се намира в предната или задната стена на матката.

  • Степен на зрялост на плацентата

Плацентата расте и се развива заедно с бебето. С помощта на ултразвук лекарят определя степента на нейната зрялост – т.нар. структура на определен етап от бременността. Това е необходимо, за да се разбере дали до бебето достигат достатъчно хранителни вещества и как плацентата се справя със задачите си.

  • Дебелината на плацентата и размери

Ако бременността протича нормално, този параметър се увеличава през цялото време до 36-а седмица. На 7-ата седмица ще бъде 10-11 мм, на 36-ата – максимум 35 мм. След това растежът на плацентата спира и нейната дебелина не само че не се променя, но дори може да намалее.

След раждането

Веднага щом бебето се роди и акушерката отреже пъпната връв, плацентата свършва работата си. В рамките на 30 минути тя излиза заедно с феталните мембрани. В този случай се казва, че плацентата се ражда.

 Автор: Нели Христова

Консултант: д-р Иван Диков, МЦ „Майчин дом“ – София