Отпускане на тазовото дъно - Кенгуру

На какво още се дължи състоянието и как може да бъде повлияно успешно, разказва д-р Салам Рафик от МБАЛ „Надежда“.

Визитка

Д-р Салам Рафик е акушер-гинеколог от екипа на болница „Надежда“. Професионалните й интереси са свързани с проследяване на бременност, работа в родилна зала, патология на бременността, гинекологични заболявания и онкопрофилактика.

Д-р Рафик, какви са причините за отпускане на тазовото дъно?

Тазовото дъно е изградено от множество мускулни групи, съединителна тъкан, фасции (структура от съединителна тъкан) и връзки. Тази сложна структура е отговорна за правилното поддържане на органите в малкия таз – матка, пикочен мехур, ректум, както и за правилната сексуална и уринарна функция. Най-честите причини за неправилното функциониране, нарушаване и промяна в структурите на тазовото дъно са състояния след нормално раждане, вродена слабост на съединителната тъкан, възрастови промени и атрофия на тъканите. Както и състояния, свързани с повишено вътрекоремно налягане, като хронична кашлица, запек, тежък физически труд и наднормено тегло. Тези промени често водят до инконтиненция и невъзможност за задържане на урина при кихане, кашляне или извършване на физическа активност.

Какви са начините за стягането му?

Един от начините за стягане на мускулатурата на тазовото дъно е тренирането им, като за целта се прилагат упражненията на Кегел. Те представляват множество мускулни съкращения на сфинктерите и на мускулите на тазовото дъно. Същите могат да бъдат постигнати с много по-голям интензитет и много повече на брой мускулни съкращения с помощта на високотехнологичния стол Emsella за високоинтензивна фокусирана електромагнитна терапия, която провокира контракции. Една терапия със стола се равнява на 11 000 кегел стягания.

Разкажете повече за стола BTL Emsella и ролята му за профилактика и лечение. Кога е нужен, как работи и как дамите могат да се възползват от терапия с него? Колко процедури са нужни за постигане на ефект?

BTL Emsela е иновативен стол, който работи на базата на фокусирана електромагнитна технология (HIFEM). Столът има за цел да възстанови тонуса и нервно-мускулния контрол на дълбоките групи мускули на таза. При сядането на стола, с помощта на специална конзола се управляват мощността, функциите и интензитетът на генерираните импулси. Методът е на принципа на рехабилитация и стимулация на тазовото дъно, което се постига с помощта на мощни магнитни импулси. Целта е да се постигнат максимален брой стягания на сфинктера на пикочния мехур и мускулатурата, които са основна причина за изпускане на урина или инконтиненцията. Магнитните импулси достигат в голяма дълбочина до 10 см, благодарение на мощното магнитно поле, което се генерира от конзолата.

Без подготовка

„Процедурата е напълно неангажираща и безвредна за пациента. Не се изисква никаква предварителна подготовка, специално облекло (оставате с дрехите си) или спазване на някакъв хранителен режим преди или след това. Всичко, което е необходимо, е да се настаните удобно на стола.“

Терапията с Emsella е подходяща за жени след нормално раждане за стягане на тазовото дъно, за превенция и лечение на стрес инконтиненция, при слабост на тазовата мускулатура в резултат на стареене и менопауза, както и при болки при полов контакт и липса на възбуда. За профилактична цел се препоръчват 3 процедури, а терапевтичният протокол включва 6 до 9 терапии в зависимост от тежестта на инконтиненцията, разпределени на 2 терапии седмично. Всяка процедура е с продължителност от 28 минути, при която се постигат до 11 000 стягания на мускулите на тазовото дъно.

Противопоказания

„Противопоказанията за извършване на процедурата сa жени с метални импланти, бременност, вътрематочна спирала, тумори, вагинални инфекции и заболявания на кръвосъсирването. Преди започване на процедури със стола Emsella е необходимо да се направи консултация и преглед при акушер-гинеколог, за да се определи подходящият брой процедури, както и да може да се отчете разликата в началото и края на терапията.

МЦ „Надежда“ в Paradise Center разполага с иновативния уред и всеки, който се нуждае от терапия със стола  Emsella, може да запише час през колцентъра на болница „Надежда“.“

Кои са важните моменти в послеродовата профилактика?

В послеродовия период, който продължава около 8 седмици след раждането, всички промени, които са станали по време на деветте месеца в организма на жената и които са били необходими за поддържане на бременността и осъществяване на раждането, изчезват. За по-бързо възстановяване са важни редица фактори. Сред тях са физическата активност – поне 30 минути дневно, пълноценното хранене за осигуряване на полезни вещества за организма на майката и подпомагащо процеса на лактация, както и грижа за психоемоционалното състояние на жената.

Интервю на: Ива Лалова