Тя: Облечи това.

Аз: Това грозното ли?

Тя: А ти какво искаш?

Аз: Ами нося си нощница - моя. Имам си и анцуг, чорапки, дори резервна нощница!

Тя: Момиче! Не ме ядосвай - тук има правила. Всички са с нощници на болницата. Не може с твоя!

Сърдита съм, унила съм и ми е изключително неприятно, че трябва да облека нещо, което ми стои като чувал, виси накриво и е кърпено поне 5 пъти. Поредната контракция обаче ме подсеща, че нямам особен избор и трябва да навлека ужасната бяла нощница, „украсена" с розови цветчета. Опитвам се да не мисля колко човека преди мен са я обличали (не ме интересува, че била изпрана с висококачествени препарати) и се запътвам към предродилна зала при останалите момичета. Техните нощници са също толкова шармантни - на квадратчета, на сърчица или точици.

ДНИТЕ ОКОЛО ТЕРМИНА

Ако сте прескочили 39 г.с., ще ви се наложи до раждането да посещавате болницата почти всеки ден. Целта е да се правят записи на сърдечни тонове на бебето ви. Тук никой лекар или акушерка няма да ви каже как да се обличате, но е добре да се съобразите, че ще лежите около 10-20 минути с гол корем. За да ви е по-лесно, не носете гащеризон. По-удобно ще ви бъде да вдигнете блузата, за да сложат коланите за тонове около корема ви. Освен това, ако се наложи да дадете урина за изследване, по-практично е да сте с пола или панталон.

ПАТОЛОГИЯ

Днес на много жени им се налага да бъдат настанени в патологично отделение - за задържане, при преносване, за очакване на раждане. Тази част от болницата, често цял етаж, вече има строги правила за облеклото с цел опазване на стерилната среда. В някои акушеро-гинекологични заведения осигуряват широки нощници, за да е удобно измерването на тоновете, даването на вагинален секрет, кръв или урина за изследвания, меренето на кръвно налягане, поставянето на абокати за системи или инжекции - все процедури, провеждани по няколко пъти през всеки ден от престоя. В други обаче облеклото е по избор на бъдещата майка, стига да не пречи на гореспоменатите манипулации. Ако лежите в патологично отделение със седмици, надали ще искате да прекарате времето си в нощница. Памучният анцуг е добро решение, особено ако излизате в двора на болницата за кратки разходки или за свиждане с роднини и приятели.

Не се отпускайте, като сваляте бельото. Вярно е, че е по-удобно, но поддържането на наедрелите гърди е важно за профилактиката срещу увисване на бюста.

Съветваме ви да си вземете отделни чехли за баня, тъй като не е удачно да седите с мокри крака с часове, докато джапанките изсъхнат след поредния душ.

РОДИЛНА ЗАЛА

Тук вече волната програма не съществува. Слагате болничната нощница и точка по въпроса. Облеклото за родилна зала представлява само и единствено това. Ще ви помолят да събуете дори чорапите, за да не ви пристягат краката и да може лекарите да имат бърз поглед към глезените и ноктите ви (подутите глезени са признак за отоци, прееклампсия, проблеми с бъбреците и т.н.). Ако се задържите повече часове в предродилна зала, може и да ви позволят да облечете жилетка или суичер, но в момента на раждането си оставате само с нощничката (дори и нея ще придърпате над корема).

Психологическият ефект

В първия момент на обличане на въпросната нощница може да се усетите твърде гола и това да повлияе рязко върху емоционалното ви състояние. Не се притеснявайте и не мислете, че с подаването на абсолютно всички дрехи на половинката ви и слагането на болничната дреха, попадате на самотно и страшно място. Съвсем скоро ще разберете, че облеклото е създадено, за да бъде по-функционално за лекарите и по-лесно за вас самата. Нищо няма да ви пристяга или пречи в най-важния момент - раждането.

В СТАЯТА С БЕБЕТО

Когато ви настанят в стаята след раждането, вече ще сте свикнала с идеята, че всички около вас са с нощници (и то от болничните). Дори ще ви се стори удобно, когато след естествено раждане ви се наложи да посещавате банята през два часа или отворите копчетата на специално създаденото дълбоко деколте, за да накърмите бебето си. Отново ще ви молят да сваляте бикините си всяка сутрин на визитация. Сега обаче е моментът да си сложите сутиен за кърмачки. Добре е да поддържате натежалия от кърмата бюст. Освен това ще ви бъде удобно да кърмите бебето.

В повечето случаи майките напускат болницата след 3 (при естествено раждане) или 5 (при секцио) дни, но има случаи, когато бебето се е родило недоносено и се възстановява в кувьоз в продължение на седмици. Ако ви се налага да останете в следродилното отделение за по-дълъг период, можете да се снабдите с повече дрехи, тъй като ще излизате навън. Отново не забравяйте сутиена за кърмачки. Добре е да сте подготвени, че в акушеро-гинекологичната болница е много топло. Може да си приготвите връхна дреха, но в стаята ще ви бъде най-комфортно с леки памучни блузи и панталони.

Въпреки че в болниците държат на тяхното облекло, вземете със себе си една или две допълнителни нощници. Неведнъж се случва през нощта да ви изтече голямо количество кърма, бебето да повърне върху вас или просто да се изцапате с кръв. Тогава ще облечете вашата, докато дойде акушерка и ви даде нова.

ИЗПИСВАНЕТО

Сигурно всяка втора жена е изпадала в нелепата ситуация да си тръгне от болницата по чехли или без връхна дреха - мъжете просто ги забравят. За да не ви се налага да се нервирате в прекрасния ден, когато ще си идете у дома, пригответе предварително комплекта дрехи, които половинката ви ще ви донесе на изписването. Може да си добавите и гримове, за да се приготвите за снимките.

Добре е да предвидите, че е възможно да сте с подути крака. Пригответе по-широки обувки или такива с връзки, за да се чувствате комфортно. Също така може да ви се стори много студено, дори и навън да е 30 градуса, затова не забравяйте връхна дреха.

 

Автор: Десислава Христозова