Незаменимата фолиева киселина - Кенгуру

Сред тях е фолиевата киселина, позната още като витамин B9 и наричана „супергерой на бременността” заради многобройните ползи, които носи на организма. Прочетете отговорите на важните въпроси за витамина и не отлагайте започването на употребата му.

Кога да започне приемът на фолиева киселина?

Най-рано 3 месеца преди забременяване и през първите 2 месеца на бременността.

За какво е необходима?

Формира плацентата, допринася за правилното развитие на плода, помага за изграждането на гръбнака и мозъка на бебето, участва във формирането на тъканите и производството на ДНК.  

Какво предотвратява?

Увреждания на гръбнака и мозъка, вродени сърдечни дефекти, мъртво раждане.

До какво води дефицитът й?

Недостатъчният прием на фолиева киселина е свързан с риск от:

  • непълно затваряне на костния канал, водещо до вродени дефекти, като спина бифида (дефект на невралната тръба);
  • забавено развитие на плода;
  • прееклампсия;
  • отлепване на плацентата и спонтанен аборт;
  • преждевременно раждане;
  • ниско тегло на новороденото.

Къде се съдържа?

В суровите зелени зеленчуци (маруля, броколи, магданоз, грах, спанак), цитрусовите плодове, овесените ядки, боба, семената, ядките.

Необходимо ли е да се приема и като хранителна добавка?

Желателно е, за да сте сигурни, че си набавяте достатъчно количество от витамина. Преди да се спрете на конкретен вид добавка, консултирайте се със специалист.

Автор: Ива Лалова 

Консултант: проф. Петър Петров, акушер-гинеколог