Незаменимата фолиева киселина
Докато очаква своето дете, бъдещата майка се нуждае от витамини, минерали и хранителни вещества, играещи важна роля за нейната жизненост и неговото развитие.
Сред тях е фолиевата киселина, позната още като витамин B9 и наричана „супергерой на бременността” заради многобройните ползи, които носи на организма. Прочетете отговорите на важните въпроси за витамина и не отлагайте започването на употребата му.
Кога да започне приемът на фолиева киселина?
Най-рано 3 месеца преди забременяване и през първите 2 месеца на бременността.
За какво е необходима?
Формира плацентата, допринася за правилното развитие на плода, помага за изграждането на гръбнака и мозъка на бебето, участва във формирането на тъканите и производството на ДНК.
Какво предотвратява?
Увреждания на гръбнака и мозъка, вродени сърдечни дефекти, мъртво раждане.
До какво води дефицитът й?
Недостатъчният прием на фолиева киселина е свързан с риск от:
- непълно затваряне на костния канал, водещо до вродени дефекти, като спина бифида (дефект на невралната тръба);
- забавено развитие на плода;
- прееклампсия;
- отлепване на плацентата и спонтанен аборт;
- преждевременно раждане;
- ниско тегло на новороденото.
Къде се съдържа?
В суровите зелени зеленчуци (маруля, броколи, магданоз, грах, спанак), цитрусовите плодове, овесените ядки, боба, семената, ядките.
Необходимо ли е да се приема и като хранителна добавка?
Желателно е, за да сте сигурни, че си набавяте достатъчно количество от витамина. Преди да се спрете на конкретен вид добавка, консултирайте се със специалист.
Автор: Ива Лалова
Консултант: проф. Петър Петров, акушер-гинеколог