Най-добрата грижа за усмивката на мама - Кенгуру

Безспорно бременността е период, изпълнен с радост за всяка жена, който обаче е свързан с толкова много промени в организма. Грижата за здравето през този деликатен период е от изключително значение и това важи с пълна сила и за състоянието на устната кухина.

Като майка и стоматолог знам това много добре и заедно с останалите лекари в дентална клиника Impression Dent се стремим да се грижим за усмивките на бъдещите майки с внимание и разбиране. Затова с радост отговарям на най-честите въпроси, които получаваме от бременните дами, посещаващи Impression Dent.

Кои са най-честите заболявания на зъбите и венците при бременните?

Бременността е период на промени в целия организъм на жената и устната кухина не прави изключение. Характерни за този период са хормонален дисбаланс, имуносупресия (намален орален имунитет) и повишен риск от гингивит, който се изразява в кървене на венците. Това е проблем, който не бива да се подценява.

При кървящи венци аз препоръчвам поне 2 пъти на ден да се използват специализирани пасти за зъби и води за уста, които облекчават този симптом. На пазара има много продукти, които могат да помогнат. Професионалното почистване на зъбите при стоматолог също е важно, за да поддържаме добра устна хигиена.

Повишената киселинност в устата е характерна за този период. При някои бременни се наблюдава ускорено изтриване на зъбния емайл, както и ускорено развитие на кариеси. Друго често оплакване по време на бременността са стомашно-чревните проблеми. За да ги облекчите до някаква степен, препоръчвам да завършвате всяко хранене с алкална храна, която да намали киселинността в организма. Такива храни са краставицата, аводокадото, кокосът и много други.

Любопитни факти

Знаете ли, че…

• 1 от 4 жени в детеродна възраст имат нелекувани кариеси.

• Децата на майки, които не лекуват кариесите си, са повече от 3 пъти по-предразположени към появата на кариес в детска възраст.

• Децата с лошо орално здраве са близо 3 пъти по-склонни да пропускат часовете в училище поради зъбни проблеми.

Как да се справим с дефицита на важния за костите и зъбите калций по време на бременност?

Дефицитът на този толкова важен елемент е следствие от факта, че бебето буквално „изсмуква“ калция от организма на бременната жена. Това е предпоставка за разрушаване на зъбните тъкани. Бременните трябва да знаят, че той продължава и след деветте месеца, и по време на кърмене, и да се стараят да си набавят този важен микроелемент.

И още нещо много важно – зародишите на млечните и постоянните зъби на детето се оформят между 3-ти и 5-и месец от бременността, затова отново подчертаваме, че пълноценното хранене, богато на калций, е от изключително значение. Препоръчителен е и допълнителен прием под формата на хранителни добавки, но, разбира се, след консултация с наблюдаващия лекар.

Кои стоматологични процедури е противопоказано да се извършват, докато жената е бременна?

На първо място това са рентгенови снимки заради радиационното лъчение, което, макар и малко, е абсолютно противопоказано. Не бива да се приемат някои видове антибиотици, адреналин, както и да се поставят упойки. Това може да стане само в краен случай и под строг лекарски контрол.

Освен това, е противопоказано да се поставят зъбни импланти и да се правят процедури за избелване на зъбите. Бих препоръчала да отложите и някои естетични стоматологични процедури за след бременността, като например поставянето на фасети, обличането на зъбите с коронки и т.н. Ако искате да имате красиви и добре подредени зъби посредством брекети или алайнери, също ви съветват да отложите ортодонсткото лечение за след раждането.

Най-важният съвет, който мога да дам като стоматолог и майка, е да се усмихвате повече по време на бременността, защото положителните емоции са най-важни по време на този прекрасен период.

За автора

Д-р Яна Мохаммад-Бялева е специалист ортодонт с над 5 години опит. Заедно със съпруга си д-р Ибрахим Бялев (водещ естетичен стоматолог) практикуват заедно в дентална клиника Impression Dent в София. Клиниката е специализирана в естетичната стоматология и ортодонтия и предлага най-висок клас съвременно дентално лечение в приятна обстановка, която ще ви накара да забравите страха от посещението при зъболекар. Д-р Яна, както я наричат всички пациенти, ще се погрижи за здравето и красотата на вашата усмивка по време на бременността и, разбира се, и след това.

За контакти: тел. +359 886 117 887, www.impressiondent.com.

Автор: д-р Яна Мохаммад-Бялева