Настинка по време на бременност - Кенгуру

А когато навън е студено, срещата с коварните вируси е почти неизбежна.  

И така, нека видим какви са методите на лечение на досадните настинки и от какво зависи всичко това. 

Най-често настинките по време на бременност са причинени от вирусите, които така или иначе циркулират през есенно-зимния период, като в това число се включва и „негово величество“ грипът. Проблемите са придружени от инфекциозни и възпалителни процеси в носоглътката и ушите и се изявяват най-често като синузит, отит, тонзилит и фарингит. За съжаление, понякога ситуацията се усложнява и се добавят и проблеми в долните дихателни пътища – трахеит, бронхит или пневмония.

Да лекуваме симптомите

Преди всичко най-напред трябва да сме наясно, че една вирусна инфекция се лекува симптоматично или поне така е през първите няколко дни. Антибиотици не са нужни, тъй като тяхното действие срещу вирусите е безпредметно. В случай на усложнение лекарят е този, който ще прецени от какъв антибиотик имате нужда и ще предпише този, който е подходящ по време на бременност.

Симптомите на настинка по време на бременност могат да бъдат много различни и най-често включват:

  • Хрема и запушен нос
  • Възпалено и зачервено гърло – понякога възпалението може да включва и гной по сливиците
  • Кашлица или болки в гърлото с кашлица
  • Болка в гърдите при дишане и кашляне
  • Повишаване на температурата
  • Общо неразположение, главоболие
  • Болки в областта на очите и зад очните ябълки
  • Прояви на херпес на устните
  • Болки в тялото, ставите и мускулите

Причината за повишаване на температурата могат да бъдат обостряне на хронични заболявания – пиелонефрит, цистит, както и някои сериозни състояния с хирургична патология – холецистит, панкреатит, апендицит.

Да различим физиологичното от патологичното

Понякога повишаването на температурата, общото неразположение, умората или запушеният нос не са признаци на настинка. По време на бременност тялото на жената претърпява значителни промени, които могат да се проявят като специални състояния под формата на леко повишаване на температурата или ринит по време на бременност. Ето защо е важно да различим кое е състояние на бременността и кое налага прием на лекарства и посещение при специалист.

Да вземем правилно решение

Наборът от симптоми за различните видове вирусни или бактериални инфекции може да бъде различен, както и тежестта на настинката. Имайте предвид обаче, че дори леко заболяване по време на бременност може да причини значителна вреда на плода, ако се самолекувате и приемате лекарства без предварителна консултация с лекар.

От друга страна, ситуацията няма да се подобри, ако от страх да не навредите на плода откажете предписаното лечение, което може да доведе до усложнения както за вас, така и за вашето дете. Със сигурност според специалистите в по-голямата си част настинките по време на бременност не са опасни, могат да се лекуват у дома и не увреждат плода.

Настинки в ранните етапи на бременността (до 12-16 седмица), тежки инфекции и усложнения по време на проблемна бременност или инвитро оплождане изискват специално внимание. При тези състояния може да се наложи специално медицинско наблюдение и лечение или дори хоспитализация, за да се следи отблизо бъдещата майка и своевременно да й се окаже помощ в случаи на усложнения, които са по-вероятни при тези условия.

 

Автор: Нели Христова

Консултант: д-р Анелия Гоцева, ВМА – София