Представяме ви новата ни рубрика, която ще води известната певица, писателка и не на последно място - всеотдайна съвременна майка, Светла Иванова. Светла ще отговаря на вашите читателски въпроси за отглеждането и възпитаването на децата в ранна възраст, отношенията между мъжа и жената, здравословното хранене, диетите, добрата форма, успешната кариера и всякакви други актуални теми, които ви вълнуват. Специално за вас тя ще се консултира с нужните специалисти в съответната област, ще потърси гледната точка и на друг известен родител, като се стреми да обхване всички страни и решения на проблема.

Целта на рубриката е да общувате на „ти" с една звезда, да имате възможност за личен контакт с нея, както и вие самите да споделите своя опит, мнение или позиция, затова понякога ще публикуваме не само въпросите, но и части от вашите изповеди.

Светла Иванова очаква вашите писма на...

„Здравейте, Светла! Казвам се Ива и съм бременна в 6-ти месец. Никога не съм практикувала йога, качила съм доста, гърбът и кръстът ме наболяват и се чувствам доста скована. Много се радвам, че мога да ви попитам лично вие от кога се занимавате с йога, как ви се отрази на вас през бременностите и дали ще мога аз да се справя. Ако може да ми кажете с какво да започна и дали с йога ще спра да качвам толкова килограми."

Здравей, Ива! Първо - честито за прекрасната новина!

Занимавам се с йога от ученичка, но някак си я преоткрих по време на първата ми бременност. До този момент не бях имала никакви сериозни проблеми със здравето или оплаквания. Установих колко е полезно практикуването й тогава, когато започнах да усещам болки в кръста и гърба като вас от по-лесната умора в този период, а после и заради натрупаните килограми. Не винаги съм имала време да посещавам специализирани курсове, но разбрах кои асани (така се наричат позите, упражненията в йога) ми помагат да облекча тези болки и ги практикувах вкъщи. После подбрах още и така създадох цяла програма за домашни условия.

Едни от най-полезните пози се оказаха т. нар. „котешки гръб" или „котешки извивки". Те са много лесни и приятни за изпълнение и наистина свалят напрежението от кръста и гърба. Могат да се изпълняват от първия месец до края на бременността, та дори и преди да влезеш в родилната зала. Ето как. Заставаш на колене. Вдишвайки, изпъваш главата нагоре. Издишвайки, навеждаш главата и извиваш гърба в обратна посока. Упражнението се повтаря колкото ти е приятно със собствено темпо. В тази поза и бебето се чувства като в люлка.

Имам и друго любимо разтягане. То е от серията „крокодилски упражнения". Тези извивки имат различни вариации и всичките са много полезни за гръбначния стълб. Могат да се правят и в леглото. Ето един лесен вариант. Лягаш по гръб. Отпускаш раменете. Свиваш двата крака. Поемаш въздух. Когато издишаш, колената падат надолу, а ти извърташ глава в другата посока. Повтаряш 3-4 пъти. Може да държиш глезените, ако ти е по-удобно, или да отпуснеш ръце около тялото.  

Важно е упражненията да се изпълняват бавно и без никакво усилие. Така ще имаш възможност и да се наслаждаваш пълноценно на разтягането. Ако тези извивки ти харесат, да знаеш, че „правят чудеса" срещу болките в гърба и свалят напрежението между прешлените на гръбначния стълб. Освен това подобряват кръвообращението, укрепват и раздвижват мускулатурата и въздействат благоприятно на нервната система.

Съветвам те обаче да не пробваш сама обърнатите пози и други по-трудни асани от йога, без да се консултираш със специалист. Просто това не е времето, в което да правиш експерименти с тялото си или да гониш високи резултати. По-добре чак след като родиш, да започнеш да наблягаш на по-сложните и интензивни упражнения. Заниманията с йога по време на бременност нямат за цел да те накарат да отслабнеш, но ще те държат във форма и ще те подготвят донякъде за предстоящите трудности. За мен важното беше, че се раздвижвах по приятен начин, останах гъвкава и подвижна до края, запазих краката и ханша си стегнати, избягнах ходенето като пингвин, а техниките за дишане и релаксация ме караха да се чувствам спокойна и отпочинала.

Желая ти безпроблемна бременност и лесно раждане!

Мнение на специалиста

Снежана Ненкова (йога инструктор в център „Съвременни родители"):

Необходимо е да се научиш да дишаш по-дълбоко, да релаксираш пълноценно и да развиеш осъзнаване към мускулите на тазовото си дъно. Йога ще те научи как да се вслушваш в ритъма на своето тяло и ще те подготви емоционално и психически за предстоящите промени през следващите етапи на бременността.

Позиция на гост-звездата

Ирра (поппевица, майка на две деца):

Докато бях бременна, си правех много масажи, които раздвижват кръвообращението. Така избягнах отоците в краката и се чувствах много добре. Йогата не е за мен. Предпочитам по-динамичните спортове. След бременностите по три месеца тренирах тае-бо, за да си върна формата.