На финалната права - Кенгуру

На колкото различни жени зададем този въпрос - толкова различни отговора най-вероятно ще получим и в това няма нищо странно. Защото всяка отделна жена има свой собствен живот и разбирания за това какво е да бъдеш майка. В природата на човека, обаче, съществуват някои определени закономерности в самочувствието и поведението преди раждане, за които ще ви разкажем сега.

Какво се случва всъщност?

Малко преди появата на бебето количеството на естрогена  се увеличава рязко, за да подготви организма на бъдещата майка за самото раждане. Типичните за третия триместър неудобства, като умората, отоците, проблемите със съня или честото ходене по малка нужда няма да изчезнат с магическа пръчка, но е напълно възможно някои от тях да липсват, или да бъдат заменени с нови, коренно противоположни усещания.

- Подготвителни контракции

Един от най-характерните признаци за приближаващото раждане са подготвителните контракции - те могат да се появят няколко дни преди раждането, продължават много кратко и са нерегулярни, така че няма как да ги объркате с истинските, родилни контракции.

- Отоците изчезват

Няколко дни преди да настъпи моментът на раждането отоците изчезват. Това е така, тъй като прогестеронът до този момент е бил в голямо количество, за да задържа водата в организма, а преди раждането намалява за сметка на естрогена. Точно той помага на излишната вода в организма да изчезне. Най-напред изчезват отоците по ръцете, а след това - по стъпалата и коленете. По този начин, ако следите стриктно теглото си, ще забележите, че без усилия изведнъж сте свалили цели 2 килограма!

- Коремът слиза надолу

Смъкването на корема надолу се дължи на позицията, която заема бебето няколко дни или часове преди самото раждане - главичката или дупето се смъкват към долната част на матката, а тя се отпуска към тазовото дъно, върхът й престава да подпира горната част на стомаха и диафрагмата. Тогава ще започнете да дишате по-леко, киселините ще изчезнат за сметка на все по-честото ходене в тоалетната по малка нужда.

- Апетитът липсва

Няколко дни преди раждането апетитът и предпочитанията към определена храна също се променят. Най-вероятно ще забележите, че изпитвате отвращение към по-тежката и особено към по-мазната храна. А в деня на самото раждане може изобщо да не се сетите за ядене.

- Падане на слузестата запушалка

Слузестата запушалка представлява секрет, който се изработва от жлезите на маточната шийка. Прилича на гъсто желе и се намира в шийката на матката, затваряйки нейния вход и предпазвайки от попадането на вредни микроби във вътрешността й. Преди самото раждане шийката на матката омеква, каналът се отваря и този секрет изтича навън. Тъй като чувството е напълно безболезнено, единственото нещо, което може да ви наведе на мисълта, че нещо се случва, е издайническото петно на бельото с прозрачен, жълтеникав или розово-червеникав цвят.

- Движенията на бебето намаляват

Няколко дни преди самото раждане движенията на бебето намаляват и то като че ли утихва. Разбира се, вие ще го усещате със сигурност, но вече не толкова активно, както досега. Това е напълно нормално, тъй като мястото в корема е малко и то не може да движи ръчички и крачета, както до този момент. А може би просто иска да събере сили преди дългия път на раждането и появата му на бял свят?

Автор: Нели Христова