Мога ли да пия аналгин? - Кенгуру

Сигурно повечето от вас вече познаха, че това е аналгин, а ако се чудите дали можете да го използвате и какви са вредите от него, вижте следващите редове.

Аналгин (активна съставка – метамизол натрий) е мощно аналгетично, антипиретично и спазмолитично средство. Приема се при жлъчни, чревни, бъбречни колики, главоболие или зъбобол, при висока температура по време на остра вирусна инфекция.

Има обаче някои особености, на които трябва да обърнете внимание, преди да вземете бялото хапче:

  • Аналгин се приема само когато се появят строго определени симптоми, изброени в инструкциите от производителя.
  • Аналгинът елиминира само симптома, но не и причината за заболяването.
  • Дългосрочната употреба на аналгин причинява сериозни странични ефекти и може да провокира появата на други заболявания.
  • Аналгин може да се приема само в рамките на 2 до 3 дни. В този случай е необходимо стриктно да се спазва честотата на прием в зависимост от възрастта и да се следват останалите препоръки, изброени в кратката характеристика на продукта.

Аналгин и бременност

• Приемът на аналгин по време на бременност и кърмене е забранен. В случай че се наложи неговият прием, консултацията с наблюдаващия бременността е задължителна.

• Една от най-сериозните нежелани реакции при продължителна употреба е левкопенията. Това е сериозно кръвно заболяване, при което броят на левкоцитите в кръвта намалява, тъй като аналгинът може да потисне функциите на костния мозък и по този начин да повлияе на хемопоетичната система. Според някои съобщения аналгинът също може да причини намаляване на нивата на тромбоцитите в кръвта. Тези клетки са отговорни за съсирването на кръвта.

• Аналгинът е противопоказан при хора с бъбречни, чернодробни и стомашни заболявания. Често на фона на приемането на аналгин се появяват тежки алергични реакции. Това лекарство е противопоказано за астматици, тъй като може да причини бронхоспазъм.

• Аналгинът, както и всяко друго средство за облекчаване на болката, не трябва да се приема при остра коремна болка, тъй като това ще маскира клиничната картина и може да попречи на поставянето на диагноза.

Мнение на специалиста

Д-р Цветомир Къчовски:

Употребата на аналгин по време на бременност и кърмене не е препоръчителна. Преди прием на лекарството е задължително да се проведе консултация с акушер-гинеколога, който наблюдава бременността.

Според Европейската агенция по лекарствата,  единични дози аналгин през първите 6 месеца могат да бъдат приемливи, ако не могат да се използват други аналгетици. През третия триместър е възможно да се наблюдават  нежелани ефекти върху бъбреците и циркулацията на фетуса.

Пероралните капки метамизол през последните 3 месеца не трябва да се приемат, поради повишен риск за родилката и плода – кървене по време на бременност и преждевременно затваряне на дуктус Ботали на нероденото (физиологично се затваря след раждането).

Продуктите от разграждането на аналгина преминават през кърмата и не може да се изключи риск за детето. При еднократно приложение на метамизол на майката, се препоръчва събирането и изхвърлянето на кърмата в продължение на 48 часа.

Метамизолът може да се използва, когато очакваните ползи при майката превишават рисковете и в случай на заболяване, застрашаващо живота на бременната жена, когато не съществува алтернатива.

 

Автор: Нели Христова

Консултант:

Д-р Цветомир Къчовски е специалист акушер-гинеколог в СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“ – Варна.

www.agvarna.bg