Митовете, в които (не) вярваме - Кенгуру

Ще ви разходим из най-често срещаните схващания и ще ги опровергаем, в името на здравия разум... и доброто на мама и бебе. 

Спорт

„Сега трябва да си почиваш.“ Дали? Физическата активност е полезна за бъдещата майка, защото:

 • помага за поддържането на здравословно тегло;
 • намалява болките в гърба и ставите;
 • зарежда с енергия и осигурява спокоен сън;
 • облекчава запека;
 • редуцира стреса и дарява с добро настроение.

В случай че очакването на дете минава без усложнения, не се колебайте да спортувате, съобразявайки се с това, че не бива да се натоварвате.

За мамчета

Подходящи за бременните жени са: йога, пилатес, плуване, фитнес, танци. Не са препоръчителни: конна езда, ски, групови спортове (баскетбол, волейбол, футбол). Тренирайте умерено и под контрола на опитен инструктор.  

Боядисване на косата

„Забрави за суетата.“ Защо? Няма доказателства, че употребата на боя в този период може да навреди на малкото човече. Все пак е добре да избягвате оцветяването през първите три месеца, когато се формират органите му. След това е важно да:

 • си направите алергичен тест, защото не е изключено да сте изострили чувствителността си;
 • спазвате стриктно инструкциите на опаковката;
 • стоите с боята точно толкова, колкото е указано – не по-малко, но и не повече.

Хранене

„Яж за двама.“ Ами сега? Склонни сте да се вслушате в този призив, особено ако пред очите ви постоянно се появяват всевъзможни изкушения. Ние обаче ще ви посъветваме да не увеличавате порциите, а качеството на храната. И вие, и растящият във вас малчуган се нуждаете от богато и питателно меню, с което да си набавяте ценни хранителни вещества, витамини и минерали.

200 калории дневно

Точно толкова са ви необходими допълнително, и то през последните 3 месеца. От значение при определянето им са ръстът, движението и ефективността, с която изгаряте консумираното. За ваше спокойствие, можете да се консултирате с диетолог, който ще изготви оптималното меню за състоянието ви.    

Секс

„Откажи се от интимност.“ Тук виждаме разочарованието на бъдещия татко. И с право! Сексът през деветте месеца не е табу, стига да:

 • изберете пози, които не предизвикват дискомфорт;
 • нямате вагинално кървене или изтичане на амниотична течност;
 • не сте имали предишно преждевременно раждане.

Пътуване със самолет

„Ще летиш после.“ Как не! Бременните дами могат да пътуват със самолет до навлизането в 28 г.с.

Странни кулинарни вкусове

„Приготви се за банани с кетчуп и кисели краставички с фъстъчено масло.“ Не е задължително. Да, историята познава много нетипични комбинации, на които са се наслаждавали мамчетата. Но не е казано, че и вие със сигурност ще сте от тях. А ако сте, дайте поле за изява на откривателската си страна.

Сутрешно гадене

„Щом се събудиш сутрин, ще страдаш от мъчително гадене.“ Случва се. Само че не само сутрин. Гаденето и повръщането могат да се случат по всяко време на денонощието. Хубавото е, че отшумяват между 14-а и 16-а г.с. и се повлияват успешно от: често хапване на малки порции, прием на много течности, чай от джинджифил.  

Автор: Ива Лалова