Методи за обезболяване - Кенгуру

Съвременната медицина обаче разполага с достатъчно ефективни методи, които да помогнат за преодоляване на болезненото усещане, а ето и най-известните от тях.

Спазмолитици

Препаратите от този вид могат да се прилагат мускулно – под формата на инжекции, венозно или ректално – като свещички.

 • Предимства: спазмолитиците действат на гладката мускулатура на шийката на матката, стимулирайки нейното отваряне, като едновременно с това намаляват спазмите.
 • Недостатъци: препаратите от тази група не премахват болката напълно, а само я облекчават. Ефектът им продължава около 2 часа.
 • Противопоказания: индивидуална непоносимост към някоя от съставките.

Опиоидни аналгетици

В активния период на раждането, 3-4 часа преди самото раждане на бебето, за облекчаване на болката на бъдещата майка могат да се прилагат опиоидни аналгетици. Този метод се използва само когато шийката на матката се е отворила около 5-6 см или повече. Поради силните си странични ефекти те се прилагат еднократно и по такъв начин, че докато жената започне да напъва, ефектът им трябва да е приключил.

За да се намалят страничните ефекти и дозата на лекарството, аналгетиците често се комбинират със спазмолитици. Действието им започва след 1 минута и продължава 2-4 часа. Обикновено това време е достатъчно, за да се нормализира състоянието на майката и бебето.

 • Предимства: всички опиоидни аналгетици се абсорбират в кръвта бързо.
 • Недостатъци: сънливост, гадене и повръщане при майката и понякога проблеми при детето.
 • Противопоказания: непоносимост към лекарствата и кислородно страдание при бебето.

Епидурална анестезия

По време на манипулацията специална игла се вкарва в епидуралното пространство (пространството между твърдата мембрана на гръбначния мозък и стените на гръбначния канал) на лумбалния отдел на гръбначния стълб. Достига твърдата мозъчна обвивка, но не я пробива. През иглата се поставя катетър, а иглата се изважда. През катетъра се инжектира лекарство, което блокира чувствителността на долната половина на тялото. В този случай сигналите за болка от матката към мозъка изчезват. Ефектът се усеща след 10-20 минути и трае около 2 часа.

 • Предимства: бъдещата майка е в съзнание и чувства само леко мускулно напрежение. Лекарствата не преминават през плацентата и следователно не засягат детето по никакъв начин.
 • Недостатъци: слабост в краката, главоболие, ниско кръвно налягане, студени тръпки, чувство на леко изтръпване в долната част на тялото, а след раждането – проблеми с уринирането. Страничните ефекти обаче се появяват в по-малко от 1% от случаите и са причинени най-често от физиологичните характеристики на организма.
 • Противопоказания: кръвно налягане под 100 mmHg, възпаление и аномалии  в областта на предполагаемата пункция, нарушения на кръвосъсирването, алергии и непоносимост към лекарства.

Комбинирана анестезия

Едно от най-новите медицински постижения е комбинацията от спинална и епидурална анестезия. Принципът на действие и методът на приложение на спиналната анестезия е почти същият като при епидуралната. В първия случай иглата се вкарва по-дълбоко в гръбначното пространство (кухината между меката и арахноидната мембрана на гръбначния мозък, изпълнена с цереброспинална течност) и пробива твърдата мембрана на гръбначния мозък. Анестезията по този начин по време на раждане може да се направи само веднъж. Следователно водещите перинатални центрове често използват комбиниран метод: в самото начало на раждането се извършва спинална анестезия, а след това – епидурална. Чрез катетъра аналгетикът първо се въвежда в гръбначното пространство, болката изчезва, а тонусът на матката остава. Когато лекарствата спрат да действат, аналгетикът се инжектира в епидуралното пространство.

 • Предимства: ефектът идва по-бързо – след 2-3 минути. С комбинирания метод бъдещата майка може да ходи по време на спинална анестезия.
 • Недостатъци и противопоказания: тъй като едни и същи лекарства се използват за епидурална и спинална анестезия, недостатъците, противопоказанията и възможните странични ефекти са еднакви.

 

Автор: Нели Христова

Консултанти:

Д-р Светла Христова – акушер-гинеколог

Д-р Татяна Русева – анестезиолог

УМБАЛ „Канев” – Русе

www.umbal.ruse.bg