Методът Верзио - Кенгуру

Тези думи д-р Мирослав Иванов публикува в профила си във фейсбук към снимки на своя пациентка, родила нормално бебе със завидните 4 530 г. Детето се е появило на бял свят след успешно външно верзио – метод, за който научихме повече от д-р Иванов.    

Визитка

Д-р Мирослав Иванов завършва медицина през 2008 г. във Варна. През 2009 г. започва специализация по акушерство и гинекология в СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“, а през 2010 г. се мести в Германия. По време на специализацията си се фокусира върху минимално инвазивна оперативна гинекология, урогинекология, специално акушерство и перинатална медицина и ултразвукова диагностика на фетални аномалии. След успешно положени изпити през 2016 г. взима специалност към Университета в Йена. От 2018 г. е завеждащ родилно отделение в една от големите болници в Зауерланд, където годишно се раждат около 1700 бебета при 21% цезарови сечения. През 2020 г. се завръща в България и в момента е част от екипа на МБАЛ „Майчин дом“ – Варна.

Д-р Иванов, какво представлява методът верзио?

Външното верзио представлява промяна на позицията на бебето през корема на майката. Кратка, неболезнена и неинвазивна манипулация, която при успех увеличава шансовете за нормално раждане.

При какви ситуации се прилага и кога не е допустим?

Верзиото се прилага, когато бебето се намира в седалищно предлежание или е разположено напречно и когато бременната желае да роди по естествен път. Контраиндикации за верзио са тези за нормално раждане – предлежаща плацента, фетално страдание. Също така верзио не се прави при вагинално кървене, пукнат околоплоден мехур, аномалии на матката или плода, вътреутробна рестрикция на развитието на бебето. Предхождащо раждане чрез цезарово сечение НЕ Е контраиндикация за верзио.
 
Манипулацията крие ли рискове?

Като всяка медицинска манипулация и при външното верзио или при опит за такова са публикувани усложнения. Това са временен спад в сърдечната честота на бебето, пукане на околоплодния мехур, слабо кървене от влагалището. Страховете и слуховете за отлепяне на плацентата или за фетална смърт са силно преувеличени. Когато външното верзио се прилага от опитен оператор, рискът от усложнения е минимален. Аз винаги информирам операционния екип, че предстои верзио, за да има на разположение зала и готовност за спешно секцио. За щастие до този момент не съм имал нито едно усложние при 65% успеваемост.

До коя седмица се извършва верзио и как протича? Процедурата болезнена ли е?

Верзиото се прилага най-рано в 36 + 0 г.с., когато съотношението зрялост на бебето към количество околоплодни води е най-благоприятно. Преди тази седмица имаме повече околоплодна течност, но нямаме достатъчна зрялост на плода и при усложнения, които налагат раждане, сме все още далеч от термина. През последващите седмици околоплодната течност физиологично намалява, бебето става по-голямо, а и има подготвителни контракции, които могат да ангажират седалището на плода и да направят мобилизацията му много трудна, съответно шансовете за успешно верзио намаляват. На практика обаче няма горна граница. Правил съм верзио на термин. Правил съм успешно външно верзио и между две контракции в хода на раждането – при запазен околоплоден мехур. Подготовката за външно верзио не е сложна. Най-важно според мен е да се информира достатъчно добре бременната относно рисковете, процента успеваемост, и да се коментират отделните етапи на манипулацията. Подписва се информирано съгласие.

Стъпка по стъпка:

Ехографски установяваме позицията на бебето, разположението на плацентата и се ориентираме за хода на пъпната връв. Прави се 30-минутен запис на детските сърдечни тонове и доплер. Може да се приложи и токолитична терапия преди процедурата. Манипулацията не е болезнена, страхът за бебето е водещ в повечето случаи и няма нужда от упойка. Разбира се, опитвал съм верзио с райски газ и в спинална анестезия – също се получава, но 95% от моите верзии са без токолиза и без упойка. Прави се опит да се размърда дупето на бебето чрез стимулация на определени рефлекси, главата не се притиска, само се показва посоката. Идеята е бебето само да се завърти, оттласквайки се с краката, а ние да го придържаме, докато завърши кълбото напред. Тук силата не е решаваща, съвременното верзио не бива да бъде силова манипулация. Ако чрез отключването на рефлексите не се постигне желаният ефект и бебето не следва посоката за завъртане, следва опитът да се прекрати и евентуално да се опита на по-късен етап.

Може ли да се прилага при повече от една бременност?

Аз не съм правил външно верзио на многоплодна бременност. Виждал съм такова, но не съм опитвал. Мисля, че има твърде много условности – седмицата трябва да е по-малка, което значи по-незрели деца, при усложнение рискът е на практика и за двата плода. Трябва да се вземе предвид и анамнезата на майката – много често близнаци или тризнаци са резултат от инвитро процедури и там нещата са по-различни.

Поема ли се от Националната здравноосигурителна каса?

В България – не. Предполагам, че тези финансови ресурси са нужни за други манипулации и е трудно да виним здравната каса за това.
В Германия се работи с т.нар. диагностично релевантни групи и там верзиото се поемаше от техните здравни каси. Освен това верзиото е застъпено и в официалните препоръки на Асоциациите по акушерство и гинекология в Германия, Англия, Америка, а сигурно и в други държави. Това предизвиква доверие в бременните и прави практикуването чувствително по-лесно и приятно.

Интервю на: Ива Лалова