Все пак не си струва човек да се ядосва за поправими неща. Както биха казали бабите: „Да сме живи и здрави - това е най-важното".

Днес обаче да се опазиш здрав е велико предизвикателство. Светът наоколо е толкова мръсен, стресиращ и изпълнен с вредни вещества. Микробите, нездравословните храни и опасните удоволствия са нормална част от ежедневието ни. Повечето хора махат с ръка, пожелават си Господ да ги пази и се примиряват с всичко това. Когато обаче жената разбере, че е бременна, майчиният й инстинкт започва да работи на пълни обороти. Тя вече не мисли само за себе си, а се чувства отговорна и за нещо, много по-ценно от нея самата - нейното бебе. Ето още една сентенция: „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ". Много често бременната жена става жертва на вредители около нея, без дори да разбере за това. Бебчето й страда, тя смята, че се е пазила по време на бременността, а се оказва, че е живяла в нездравословна среда и сама е навредила на детето си.

АКО СПРА ЦИГАРИТЕ, ЩЕ СТРЕСИРАМ БЕБЕТО

Това е най-разпространеното оправдание на бременните пушачки. Такава възможност съществува, но това не означава, че трябва да се хващате като удавник за сламка за това твърдение. Стресът от спирането на цигарите може да бъде преодолян по много начини, докато вредата от тютюна върху бебето - не. Не е вярно, че няколко цигари не могат да увредят плода. Никотинът не позволява бебето да получава достатъчно кислород, който е изключително важен за неговото развитие. Същото се отнася и до пасивното пушене. Това, че не слагате цигара в устата, не означава, че не подлагате бебето си на вредните вещества от тютюна. Димът от съседната маса в кафенето, съпругът ви, който пуши по време на вечеря или задименият офис, в който работите, могат да станат причина детето ви да развие бронхиална астма или друг проблем с горните дихателни пътища. Така че помислете дали да запалите цигара или по-добре да излезете на чист въздух за няколко минути, докато отмине желанието ви.

ЕДНА ЧАШКА НА ДЕН Е ПОЛЕЗНА

Чували сте, че една чаша червено вино е полезна за сърцето, че 50 г твърд алкохол отпускат и носят само ползи на организма, че бирата е добра за прочистване на бъбреците? А чували ли сте, че веществата от алкохола преминават през плацентата и атакуват директно вашето бебе, че неговият черен дроб е толкова миниатюрен, толкова слабичък и не може да се справи с ракията така, както го прави вашият? Наистина няма да увредите бъдещото си дете, ако изпиете една чаша бира или вино - това е факт. Не сте враг на бебето си, ако се случи и не е нужно да се обвинявате. Факт е обаче, че оправданието „Една чашка е полезна" няма как да защити плода от ежедневния прием на алкохол, бил той и 50 г твърд или 200 мл слаб. Пиенето е опасно за бебето ви в първия триместър, когато се оформят основните му органи и особено вредно в третия триместър, когато се формира кората и висшите центрове на главния мозък. Учени са доказали, че лошият навик по-късно дава отражение в поведението на детето, което се изразява в липса на умение за съсредоточаване и хиперактивност.

ЖИВЕЯ В ГРАДА, НЯМА КАК ДА ИЗБЯГАМ ОТ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ

Наясно сте колко е важен кислородът за правилното развитие на вашето бебе. Вярно е, че градският въздух е мръсен, особено ако сте жител на столицата. Вдишайте дълбоко въздух. Ще усетите неприятно усещане на застояло, химикали, прах. Това ще усети и вашето бебе. Качете се малко над града, до най-близката ви планина. Вдишайте дълбоко и веднага ще почувствате огромната разлика, която изпитват белите ви дробове, кожата ви и цялата ви същност. Така пречистено се чувства и вашето бебе. Виждате как майките използват всяка минута подходящо време, за да изведат децата в количките в парка. Представете си, че коремът ви е количка, вашето бебе спи спокойно в нея и вие трябва да го разходите. Не пропускайте всяка сутрин да подишате чист въздух, докато градът още не се е раздвижил, а събота и неделя станете пръв приятел на планината. Няма да съжалявате.

МОГА ДА НОСЯ 5 ЛИТРОВА ТУБА С ВОДА - ВИНАГИ СЪМ ГО ПРАВИЛА

Казвате си, че натоварването не е проблем за вас, особено след първия преглед при акушер-гинеколога, когато се оказва, че не попадате в групата на рисковите бременности. Освен това кога, ако не сега, ще направите ремонт на апартамента за посрещане на новия член?! Лекарите грижливо обясняват рисковете за жената, която преди щастливото събитие е имала спонтанни аборти, ако е забременяла по изкуствен път или носи многознаци. Това не означава, че майките, заченали по естествен път, които ще имат „само" едно дете трябва да продължат предишния си начин на живот. И определено сега не е моментът за ремонт или ако е неизбежно, в никакъв случай не се включвайте в работата. Не една и две жени по невнимание се натоварват, като вдигат тежки предмети, пазарски торби, чанти за пътуване и резултатът е прекъсване на бременността.

СЕГА МИ Е ПАДНАЛО ДА ЯМ

Какво пък толкова - ясно е, че ще се дебелее, поне да се насладя качествено на отпуснатото време. Известно е, за съжаление, че качественото при всички случаи преминава в количествено. Няма нищо лошо в това да изядете едно парче торта или домашна баница. Имайте предвид обаче, че прекаляването с въглехидрати и мазнини води до прекомерно нарастване на теглото ви. Това не само ще създаде трудности по време на раждането, но създава предпоставки бъдещият ви тийнейджър да стане дебело хлапе. Скоро американски учени стигнаха до изводите, че затлъстялата бременна жена предава на детето си кода на трупането на излишни килограми, а никоя майка не иска за детето си това. Освен това, като напълните стомаха си с един сандвич и след него две понички, къде остава място за плодовете и зеленчуците. С всеки приет нездравословен хранителен продукт, вие лишавате малкия човек от витамини и минерали.

МОЕТО КОТЕ, МОЕТО КУЧЕ, МОЯТ НАЙ-ДОБЪР ПРИЯТЕЛ

Една детска книжка разказва за глезено и много обичано куче на име Лейди. Веднъж тя споделя с уличните кучета, че стопанката й ще си има бебе. Тогава се намесва Скитника и делово отсича: „Щом в къщата се появи бебе, кучето излиза от нея. Това е тъжната истина!". Не е задължително да изхвърлите домашния си любимец, когато забременеете. Най-добрият вариант е да му намерите стопанин, докато детето ви навърши поне две години. Ако все пак не можете да се разделите с котето или кучето си, задължително трябва да издигнете  хигиената на най-високо ниво. Котешките изпражнения могат да пренасят паразит, причиняващ токсоплазмоза. Най-добре е вие да не почиствате мястото на животното, особено през първите три месеца от бременността си. Токсоплазмозата може да бъде пагубна за плода. Кучетата не са по-малко безопасни, защото могат да донесат вкъщи всякаква зараза от улицата, а също така кърлежи. Най-добре е по време на бременността да нямате близък контакт с кучета, котки, папагали, гълъби, костенурки, гущери и змии. Всяко от тях може да ви зарази със салмонела.

ЦЯЛ ЖИВОТ СЪМ БИЛА АКТИВНА И СЕГА НЯМА ДА СПРА

Много майки с гордост обясняват как са ходели на работа до последния ден от бременността си. Хубаво е да се движите, но докато разходката в парка и йогата са изключително полезни, блъскането в автобуса на път за офиса е по-скоро опасно. Вибрациите от двигателя на превозното средство, рязкото спиране и тръгване, друсането по уличните дупки, блъскането на хората - всичко това може да предизвика контракции на матката. Ако се чувствате натоварена от ежедневното пътуване с градския транспорт, не се притеснявайте да поискате болничен на акушер-гинеколога си.

ЖИВЕЕМ В ДИНАМИЧНО ВРЕМЕ

Хубаво е да си представите как първият положителен тест за бременност е билетче за вход в най-красивия и най-пухкавия розов облак, в който смятате да се потопите през следващите девет месеца. Обградете се само с положителни емоции. Наистина живеем в крайно забързан и безмилостно изискващ свят, но той няма да се промени. Затова, в името на вашето бебе, вие трябва да го направите. На първо място, без да изпитвате гузна съвест, се отървете от всички „доброжелателни" приятели. Не се срещайте с хора, които ви разказват за престъпленията по улиците, за смъртните случаи от грипната епидемия, за нещастно завършили бременности или здравословни проблеми при децата. Информирайте се сама за света около вас. Подбирайте теми, които ви вълнуват, но не ви плашат до смърт. Това е най-добрият начин да сте в крак с времето, да знаете от какво да предпазите детето си, но и да не го натоварвате с излишни негативни емоции. Гледайте лигави романтични филми, четете любовни книги, купете си цветя и украсете дома си, обадете се на всички приятелки, които притежават умението да ви разсмиват, дори когато сте тъжни.

ПАЗЕТЕ СЕ И ОТ:

- Контакти с малки деца, особено във време на грипна епидемия или карантина, заради шарка;

- Горещите душове - могат да предизвикат контракции;

- Чистенето на къщата със силни препарати, особено съдържащи хлор или амоняк;

- Обездвижването, освен ако не се налага по медицински показатели, тъй като това пречи на кръвообращението;

- Силовите спортове - вдигане на тежести, скачане, блъскане, ритане, бягане и други;

- Тесните дрехи и особено бельо;

- Галенето, потупването и натискането на корема - може да предизвика контракции;

- Возенето с колан през корема. Горната лента трябва да минава през рамото и ключицата ви, а долната под корема.

Автор: Десислава Христозова